Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill starta ny gruva

Kopparberg Mineral ska söka bearbetningstillstånd för att starta en ny gruva en mil norr om Ludvika. Det gäller Tvistbo inmutning där det aldrig tidigare bedrivits gruvverksamhet.

Annons

Kopparberg Mineral AB har beslutat att påbörja arbetet med en ansökan om bearbetningskoncession för Tvistbofyndigheten. Enligt bolagets vd, Tomas Lundgren, kommer ansökan inom det närmaste året.

Bolaget ser stora möjligheter att skapa en gruvverksamhet i Bergslagen. Tvistbofyndigheten är en av de gruvor som ska leverera malm till det anrikningsverk som planeras i området, och vill därför omgående säkra brytningsrätten.

Arbetet baseras på tidigare undersökningar och genomförd borrning i den inmutning som Kopparberg Mineral förvärvade då företaget köpte Lundin Minings prospekteringsföretag.

Zink-bly-silver

Tvistboförekomsten ligger en mil norr om Ludvika och har undersökts med 38 kärnborrhål. En zink-bly-silvermineralisering har lokaliserats som beräknas innehålla 470 000 ton med 3,5 procent zink, 2,5 procent bly och 24 gram silver per ton.

Mineraliseringen bedöms också kunna fortsätta mot djupet in i en angränsande inmutning.

Kopparberg Mineral är huvudägare i Nordic Iron Ore som ska återstarta järnmalmsgruvorna i Blötberget och Håksberg. Gruvan i Tvistbo blir då den fjärde gruvan som startas i Ludvika, om också Grängesbergs gruva återstartas.

Bolaget ska även söka bearbetningstillstånd för att återstarta Håkansbodgruvan i Lindesbergs kommun.

Mer läsning

Annons