Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO:s högerståndpunkt

Annons

Folkpartiets Jan Björklund tänker driva på för en statlig a-kassa som ska omfatta alla. Det är ingen ny ståndpunkt, men frågan kommer att aktualiseras i valrörelsen.

Det vore ett angrepp mot den svenska modellen med starka fackföreningar, ryter LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

Enligt den klassiska politiska skalan är vänster detsamma som att gilla offentliga system som omfattar alla. Det brukar vara höger att gilla privata lösningar.

Här har det blivit omvänt, om nu Jan Björklund skulle kunna kallas för höger. Nåja, enligt de rödgröna företräder han ju ”högeralliansen”.

Två tredjedelar av de pengar som finansierar a-kassan är skattemedel. Men verksamheten drivs i princip privat – av fackföreningsrörelsen. Så vill Wanja Lundby-Wedin att det ska förbli. En högerståndpunkt, om man så vill. Plötsligt blir parollen ”alla ska med” meningslös.

Folkpartiledaren Jan Björklund vill förstatliga a-kassan – och se till att den omfattar alla. En vänsterståndpunkt, om man så vill. Här passar uttrycket ”alla ska med”.

Det är inte ideologen Wanja Lundby-Wedin som slåss för en privat a-kassa, utan pragmatikern. Visserligen är det fullt möjligt att vara med i enbart a-kassan. Men det enklaste sättet att komma med i en a-kassa är att ansluta sig till facket. A-kassan gör att fackföreningsrörelsen får fler medlemmar. Men ska skattepengar användas för att hjälpa fackföreningsrörelsen att rekrytera medlemmar? Tveksamt!

A-kassan är en försäkring som syftar till att människor som råkar illa ut ska ha sin försörjning tryggad, precis som sjukförsäkringen.

Det skulle bli ett ramaskri på vänsterkanten om någon ens antydde att sjukförsäkringen visserligen ska betalas med skattemedel, men att den ska lejas ut till privata intressenter – ideburna organisationer, intresseorganisationer eller företag.

Vi behöver starka fackföreningar. Det gynnar de anställda i företagen. Det gynnar samhällsekonomin. Det är dessutom en fördel för arbetsgivarna att ha tydliga motparter.

Men fackföreningsrörelsen riskerar att framstå mer som försäkringsbolag än som uppkäftiga intresseorganisationer. Kopplingen till a-kassan bidrar till det.

En statlig a-kassa skulle kunna innebära både en utmaning för och en vitalisering av fackföreningsrörelsen. Wanja Lundby-Wedin behöver inte vara livrädd för en statlig a-kassa. Se det som en möjlighet i stället!