Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjursjakten igång - med nya regler

Omkring klockan 10 fälldes det första lodjuret i länet. Platsen var i trakten av Rockhammar. Det var en hane som fälldes.

Annons

I dag startade lodjursjakten i Örebro län. I år har Naturvårdsverket, på inrådan av Länsstyrelsen, beslutat att sju lodjur får skjutas i länet - fem norr om E18 och två söder om E18.

Under förra årets lodjursjakt i länet sköts sammanlagt fem lodjur. Men enligt Per Wedholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, klarar länets lodjursstam en avskjutning på sju djur.

Men den kanske största nyheten för i år att lodjursjägarna måste ha kontakt med länsstyrelsen minst en gång i timmen för att veta att det finns kvar lodjur på jaktkvoten.

Under vargjakten i januari misslyckades detta då för många vargar sköts. Och just nu pågår en utredning mot en jägare som misstänks för grovt jaktbrott.

Under lodjursjakten får jägarna också använda fällor – som kontrolleras av länsstyrelsen före och efter jakten.

- Lodjursjakten är omgärdad av många bestämmelser och som jägare är det viktigt att vara insatt i vad som gäller, säger Per Wedholm på länsstyrelsen. (NA)