Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjursjakten igång - med nya regler

Omkring klockan 10 fälldes det första lodjuret i länet. Platsen var i trakten av Rockhammar. Det var en hane som fälldes.

I dag startade lodjursjakten i Örebro län. I år har Naturvårdsverket, på inrådan av Länsstyrelsen, beslutat att sju lodjur får skjutas i länet - fem norr om E18 och två söder om E18.

Under förra årets lodjursjakt i länet sköts sammanlagt fem lodjur. Men enligt Per Wedholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, klarar länets lodjursstam en avskjutning på sju djur.

Men den kanske största nyheten för i år att lodjursjägarna måste ha kontakt med länsstyrelsen minst en gång i timmen för att veta att det finns kvar lodjur på jaktkvoten.

Under vargjakten i januari misslyckades detta då för många vargar sköts. Och just nu pågår en utredning mot en jägare som misstänks för grovt jaktbrott.

Under lodjursjakten får jägarna också använda fällor – som kontrolleras av länsstyrelsen före och efter jakten.

- Lodjursjakten är omgärdad av många bestämmelser och som jägare är det viktigt att vara insatt i vad som gäller, säger Per Wedholm på länsstyrelsen. (NA)