Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lögnaktiga affischer spreds

Affischer med varning för fyra namngivna unga män sattes natten till söndagen upp på en mängd platser i Storå och Guldsmedshyttan. Affischeringen är polisanmäld och utreds som hets mot folkgrupp.

Affischerna i A4-format har dessutom bilder på personerna, som har utländsk bakgrund. Det hävdas att de genom Migrationsverket är placerade i Storå och Stråssa, men det är fel.

– De här personerna finns, men inte här och har aldrig bott i den här trakten. En av dem finns inte längre i Sverige, säger Thomas Jäderqvist vid Lindesbergspolisen.

Den falska hänvisningen till Migrationverket i trycksaken ger en felaktig koppling till boendena för asylsökande som Migrationsverket har i bland annat Storå och Stråssa.

Tre av männen som utpekas, dömdes för fem år sedan för bland annat rån och våldtäkt i sydvästra Sverige. Den fjärde frikändes. De dömda har avtjänat sina straff. Samtliga var svenska medborgare 2005. Den inledande texten på affischerna uppmanar ortsborna att hålla sina unga döttrar inomhus kvällstid.

– Det här är grundlös propaganda i syfte att skapa oro i samhället, säger Thomas Jäderqvist.

Rykten om de fyra männen dök upp för en knapp månad sedan. Dess grund finns i tidigare propaganda från en främlingsfientlig nätsajt. Helgens affischering har polisanmälts av flera personer.

– Det finns utredningsdetaljer att gå vidare på som pekar mot vissa håll. Vi brukar inte gå ut och dementera rykten, men i detta fall är de så grova och grundlösa att jag uppmanar allmänheten att hjälpa oss, säger Jäderqvist.

Tror du att ryktesspridningen är en persons verk?

– Nej, jag tror att det rör sig om flera personer, säger Jäderqvist.

Straffsatserna för hets mot folkgrupp spänner mellan dagsböter och maximalt fyra års fängelse.