Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala variationer - meteorologers huvudvärk

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Natten till måndagen drog ett regnväder in över västkusten som lokalt gav stora mängder på kort tid.

I ett smalt band från Göteborg ner till norra Halland kom cirka 60 mm på tolv timmar vilket gav översvämningar och stora problem i framförallt delar av Göteborg.

Regnet var så lokalt så att det bara var delar av Göteborg som fick dessa stora mängder, på andra platser i Göteborg kom inte alls några stora mängder.

Just detta med de stora lokala variationerna så här i under sommaren är det som vi meteorologer brottas med. Ska vi varna för stora regnmängder eller inte? Var kommer de stora mängderna? Dessa frågor sliter vi med så gott som dagligen och just frågan var är nog den som är allra svåraste. Ofta vet vi att det finns risk för stora nederbördsmängder inom ett område, till exempel västa Götaland, men vi vet också att det antagligen inte stora mängder överallt inom detta område. Då återstår frågan att bestämma var i området de stora mängderna kommer och det är oftast där det kan bli fel.

I det väderläge vi haft i sommar har det varit extra besvärligt eftersom lågtrycken kommit på en bana från söder och rört sig norrut vilket alltid gör vädret mer svårt att prognostisera.