Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt ägande viktigt för vindkraft

Samverkan med invånarna och lokalt ägande. Det två måsten enligt regeringens vindkraftsamordnare Lars Thomsson (C) som höll ett öppet möte i Fjugesta
i går kväll.

– Här finns ingen samverkan, Alliansen kör över oss, säger Milis Ivarsson från föreningen Kilsbergskanten.

Lars Thomsson är kommunalpolitiker på Gotland, där började de bygga ut vindkraften för 30 år sedan. Han har ett tydligt uppdrag från regeringen, hans främsta uppgift är att ”lotsa fram stora anläggningar”.

Lars Thomsson berättade bland annat om utbyggnaden av vindkraft på Gotland och hur viktigt det lokala ägande varit för att vindkraftverken skulle accepteras av invånarna.

Motståndet borta– I dag finns nästan inget motstånd kvar på Gotland. Och de få som är emot är alla äldre, de som är under 40 år är uppväxta med vindkraft, uppger han.

– Det var ett jättebra sammandrag, men här finns ingen lokal förankring eftersom det är ett företag som vill bygga, säger Jan-Olof Nordén från Fjugesta.

Ägandefrågan intressant

Runt hundra personer besökte mötet, flera av dem reagerade på Lars Thomssons ord om vikten av lokalt ägande.

– Jätteintressant. Här har det inte varit fråga om att låta lokala investerare medverka, säger Olle Leijonborg (FL).

Frågan bollades över till Stena Renewables vd Göran Danielsson.

– Frågan om lokalt ägande har inte kommit upp tidigare, men jag är öppen för andelsverk, kommenterar han.

Enligt Lars Thomsson har vindkraftverken längs kusterna på Gotland inte haft någon negativ inverkan på turismen.

– Att boende inte störs är jätteviktigt för att inte skapa motstånd. Vi har som riktlinje på Gotland att det ska vara tusen meter mellan vindkraftverken och närmsta boende.

Bygg vid motorvägar

Placeringen av vindkraftverk i södra Kilsbergen var som vanligt en het potatis.

– Gärna vindkraft, men inte där. Jag tycker de kan bygga där naturen redan är förstörd, längs motorvägar till exempel, säger Lisbet Wrestling som har en sommarstuga i närheten av Kronoberget.