Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönen styr tillgången på barnmorskor

Replik

Den 14 april fanns en artikel i NA om bristen på barnmorskor vid Kvinnokliniken i Region Örebro län. Det finns en del som behöver belysas utifrån vad som framkommer i texten.

För det första så handlar det inte om en egentlig brist på barnmorskor. Barnmorskeprogrammen är inte tomma, det examineras barnmorskor två gånger per år. Det är dock en brist på tillräckligt attraktiva villkor för barnmorskor. Och varför slutar så pass många? Jo, det beror på att man helt enkelt inte får skälig löneutveckling, tillräckligt god arbetsmiljö eller hanterbara arbetstider. Det är inga större skillnader i lönekuvertet om du är en erfaren barnmorska eller nyexaminerad, det handlar bara om några ynka tusenlappar.

Då kan man lika gärna arbeta på en mottagning i Primärvården och få hälsosamma arbetstider ...

En annan aspekt kopplat till lön är att en nyexaminerad barnmorska i grunden är legitimerad sjuksköterska. En ovärderlig kompetens, men den tidigare erfarenheten som sjuksköterska värderas inte alls när det gäller lön, något som gör att nyexaminerade barnmorskor allt oftare väljer bort slutenvården. Varför arbeta obekväm arbetstid om din erfarenhet ändå inte värderas? Då kan man lika gärna arbeta på en mottagning i Primärvården och få hälsosamma arbetstider (även om det finns andra problem med arbetsmiljön och samma bristande värdering där).

När det handlar om de barnmorskor som lämnat Karlskoga lasarett så finns, precis som beskrivs, en djup besvikelse på Regionens sätt att värdera och hantera deras insatser. Om man hade bemött dessa barnmorskor på ett annat sätt, kanske vi inte förlorat så många till andra regioner?

Det är barnmorskor som har en legitimation som garanterar kunskaper inom sexuell och reproduktiv hälsa, vilket är kopplat till den vård som bedrivs på hela kvinnokliniken.

I artikeln nämns också att det går att kompensera med sjuksköterskor och barnmorskestudenter på BB och gyn. Det är en mycket riskabel inställning till kvinnors och barns hälsa. Sjuksköterskor och studenter har inte rätt kompetens för att bedöma de tillstånd som vårdas på dessa avdelningar.

Det är barnmorskor som har en legitimation som garanterar kunskaper inom sexuell och reproduktiv hälsa, vilket är kopplat till den vård som bedrivs på hela kvinnokliniken. Det är barnmorskeprofessionen som kan bedöma och vårda kvinnor och barn som är inlagda där. Att sänka kraven för vad kvinnor har rätt till för vård är oetiskt och förenat med ökade risker, både ur ett kort och ett långt perspektiv. Det borde vara en självklarhet att det är en specialist som vårdar kvinnan när de söker vård för något som är kopplat till deras sexuella och reproduktiva hälsa.

Åsa Mörner

legitimerad barnmorska, styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel