Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löntagarfientlig moderatpolitik i EU

Den 26 maj är det val till Europarlamentet. Ett val som kan komma att bli ödesdigert för svenska löntagare och för hela den svenska modellen. Moderaterna säger sig värna den svenska modellen, men agerar konsekvent för sämre arbetsvillkor. Är det vad som är den nya svenska modellen?!

Moderaterna visar gång på gång att de inte ser några som helst problem med låglönekonkurrens och lönedumpning i Sverige och i övriga EU. Under mandatperioden har de röstat emot de förändringar i utstationeringsdirektivet som gör det möjligt att kräva lika lön för så väl utländska som för svenska arbetstagare som gör samma jobb. Moderaterna omfamnar utbredd konkurrens med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Det är oroande att Moderaterna säger sig värna den svenska modellen men agerar tvärtom i Europaparlamentet.

Runt om i Europa där högerpartier allierar sig med högerextrema, attackeras och försämras löntagares rättigheter.

Moderaterna skyr inte några medel för att få igenom sin politik. I Moderaternas egen partigrupp i Europarlamentet EPP ingår Victor Orbans Fidesz – ett parti som bland annat beslutat om något som kan liknas vid en ”slavlag” som ger arbetsgivare rätt att tvinga sina anställda att arbeta 400 timmar övertid per år. Moderaterna har gjort ett stort nummer av att suspendera Fidesz från poster och beslut i EPP. Dock tycks de inte ha några problem att fortsätta samarbeta med dem i parlamentet för att få igenom sin politik.

Runt om i Europa där högerpartier allierar sig med högerextrema, attackeras och försämras löntagares rättigheter. Socialdemokraterna vill istället att EU stärker sitt arbete för att människor inte ska utnyttjas på arbetsmarknaden, inte utsättas för livsfaror på jobbet eller ha svårt att hävda sin rätt.

Nu är det dags för Moderaterna att bekänna färg! De vill nu skapa en ny svensk modell. Kommer den innebära samma löntagarfientliga politik och underminering av vår trygga svenska arbetsmarknad som dom tidigare drivit? Och kommer de att förlita sig på stöd från högerextrema partier för att få igenom den? Är det denna politik som de menar ska skapa den ”nya svenska modellen”?

Eva-Lena Jansson

Socialdemokraterna, kandidat i valet till Europaparlamentet

Ylva Johansson

Socialdemokraterna, arbetsmarknadsminister

Johan Danielsson

Socialdemokraterna, kandidat i valet till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel