Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loppet räddat i sista stund

Länge såg det ut som det inte skulle bli något Wedevåglopp i år eftersom så få ville ställa upp och jobba. Men en ny organisation räddade tävlingen.

Den 1 maj är det dags för den 22:a upplagan av Wedevågloppet. Det här landsvägs- och terrängloppet har levt vidare medan liknande tävlingar runt omkring lagts ner. Förra året sattes dessutom deltagarrekord med över 500 löpare till start. Men årets tävling var i fara eftersom det inte fanns tillräckligt med folk som ville ställa upp och hjälpa till.

– Senaste åren är det skidsektionen som har arrangerat loppet, och vi är alldeles för få för att orka med allt, säger årets tävlingsledare Helen Palm Danielsson.

Räddningen blev en ny organisation där fler sektioner i Wedevågs IF ställde upp.

– Vi jobbar i grupper, där varje grupp har ett begränsat ansvarsområde. Det innebär att alla möten blir väldigt effektiva. Man behöver aldrig sitta och lyssna av sådant som man inte är inblandad i. Ingen behöver heller var ensam ansvarig, berättar Helen.

Totalt jobbar cirka 20 personer, fördelade på sex grupper, med en ledningsgrupp som har översikten.

Wedevågloppet tillhör de största ungdomstävlingarna i länet och en orsak till det är klasskampen, som nu finns med för fjärde året. Klasskampen innebär att den klass där flest procent av eleverna ställer upp får pris.

– Så det handlar inte om hur fort man springer, utan bara att ta sig runt, säger Helen.

I övrigt kommer det mesta bli sig likt i den 22:a upplagan. Det finns ungdomsklasser från 7 till 17 år, och dessutom ett miniknat utan tidtagning. Tävlingsklasser för vuxna blir det i landsvägsloppet över 10 200 meter.

Som vanligt ordnas också lite kringaktiviteter med till exempel hoppborg och ponnyridning.