Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovisa-gruvan dubblade resultatet

Lovisagruvan utanför Stråssa fördubbladesitt resultat under 2009 jämfört med 2008.Rörelseresultatet blev 13,8 miljoner kronor.

– Det är ett väldigt bra resultat, säger vid Jan-Erik Björklund. Vi är mycket nöjda. Särskilt med tanke på att januari förra året blev en förlustmånad. Då var det lite oroligt. Oron visade sig vara obefogad.

Huvudorsaken till att det sedan vände med besked är att metallpriserna återhämtade sig oväntat snabbt. Dessutom gick produktionen bra under hela året.

– En tredje orsak till resultatet är att vi har lyckats hålla kostnaderna.

”Ser stabilt ut”

Malmleveranserna av zink och bly gav intäkter på 41,8 miljoner kronor, vilket nästan är en fördubbling mot 2008. Innevarande år har också börjat bra.

– Det ser stabilt ut, säger Jan-Erik Björklund. Visserligen sjunker priserna lite. Men än är det ingen fara. Priserna ligger fortfarande på en acceptabel nivå.

Lovisagruvan kör tvåskift och har för dagen inga planer på att öka produktionen. Gruvan, som är en av de minsta i landet, har arton anställda.

– Dessutom har vi sex entreprenörer som handhar transporter och underhåll. För dagen har vi inga funderingar på att öka personalstyrkan.