Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luciafirandet är räddat

Hällefors-Hjulsjö församling tar över Hällefors Lucia. Därmed är arrangemanget, en över fem decennier lång tradition, räddat.

Annons

Röda Korset har haft huvudansvar för Hällefors Lucia. För en tid sedan meddelade RK att de inte hade möjlighet att sköta arrangemanget. Framtiden var oviss för lucia-firandet.

Kyrkoherde Arne Rubin meddelade att kyrkan var intresserade att överta ansvaret. I tisdags kväll hade RK styrelsemöte. Nu blev det bestämt att kyrkan tar hand om Hällefors Lucia.

– En bra lösning. Vi lånar ut lucialinnen och luciakronan och hjälper församlingen med årets firande, säger Bo Larsson från RK.

RK kanske skulle tvingas lägga ned lokalföreningen. De saknade personer till styrelseuppdrag. Nu ser läget bättre ut.

– Vi har flera personer som är beredda att hjälpa till, så Röda Korset lever vidare. Men vi måste begränsa aktiviteterna och Hällefors Lucia är otroligt tidskrävande. Men våra promenadgrupper fortsätter, likaså anhörigkafét, sygruppen och blodbussen, säger Bo Larsson.

Arne Rubin tycker att det känns riktigt att det blir församlingen som övertar luciafirandet.

– Vi är redan tidigare involverade i arrangemanget och vi har personal som kan jobba med detta, säger Arne Rubin.

Hällefors Lucia genomförs i samarbete med NA. Nu börjar nomineringen till Lucia. Som tidigare är det tjejer, minst 15 år gamla och bosatta i Hällefors kommun, som kan nomineras. Förslag lämnas i brevinkastet på NA:s lokalkontor på Schillingvägen 9. Skriv namn, ålder och kontaktuppgifter på den flicka du nominerar, samt ditt eget namn. Till den 8 november sker nominering. På Skyltsöndagen lottas vem som blir lucia. Kröning sker i Hällefors kyrka den 12 december. Sedan genomför lucia med tärnor sin turné på Lucia-dagen på äldreboenden och företag.

Annons