Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luft är svår att blanda

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det finns en del saker som är svåra att blanda. Du har kanske suttit i ett badkar där vattnet börjat kallna. När man fyller på nytt varmvatten lägger det sig mest på ytan och man måste röra om ordentligt för att få en jämn temperatur. Likadant är det när man blandar en dressing till salladen, olja och vinäger är inte direkt på god fot med varandra utan det blir två olika skikt. På samma sätt är det med luftmassor som har olika temperaturer. De knuffar varandra hit och dit men blandar sig inte gärna.

Ett fascinerande exempel kunde vi se på måndagen då ett högtryck fanns vid Brittiska öarna. Högtrycket, som roterar medurs, hade dragit upp varm luft från sydligare breddgrader, neråt Azorerna. Längre norrut hade vi ett lågtryck, och dess rotation som är moturs drog med sig kall luft från norr. I luftströmmen mellan dessa trycksystem fördes då mild luft in över Västerbotten där det var flera plusgrader. I den kalla luften som drog in över Norrbotten var det bara några mil bort ner mot 10 minusgrader och snöade. Den kallare luften har nu börjat få upp farten och pressar iväg den milda söderut, utan att blandas med den. Under tisdagen kommer gränsen mellan plus- och minusgrader att ligga långt ner i Götaland och på onsdag har den tagit sig ner på kontinenten.