Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnet i Nya Zeeland stärkte familjen

Småbarnsföräldrar. Småföretagare. Många projekt på gång samtidigt.
Familjen Hoelstad flydde stressen och tillbringade tre och en halv månad i Nya Zeeland för att hitta lugnet.

Annons

Strax söder om Odensbacken, i Lännäs, ligger Englas skafferi. I en gammal skolbyggnad driver paret Ingrid och Ola Hoelstad sedan 2004 kafé, bageri, bakkurser och konferensverksamhet.

Den gamla, lantliga miljön i kombination med en ständig doft från nybakat bröd borde vagga in familjen i lugn och harmoni, kan tyckas, men arbetet med företaget har varit slitigt.

På vintern för två år sedan började Ingrid och Ola känna att åren av arbete med att få företaget att gå ihop tärt allt för länge på familjen.

– Då var vi grymt trötta, summerar Ingrid när hon tänker tillbaka.

Paret har barnen Engla, 9 år, och Alvin, 6 år. Att ha små barn och samtidigt driva eget företag har varit ett pusslande.

Då valde Ingrid att förverkliga en dröm. Hon beställde biljetter till Nya Zeeland för hela familjen utan att berätta något för Ola. Dagen då överraskningen skulle avslöjas var väl vald. En dag i november, ”en miserabel dag”, när allt kändes som tyngst för paret skämtade hon om att de kanske borde åka till Nya Zeeland. Bara ge sig av. Efter att ha pratat om landet en stund visade Ingrid plötsligt upp biljetterna för Ola.

– Jag grät. Det var fantastiskt, säger Ola Englund Hoelstad.

Resan var viktig för familjen.

– Det var en räddning, säger Ingrid.

De var borta i tre och en halv månad i början av 2010. Att det blev just Nya Zeeland var ingen slump. Intresset för landet och dess livsstil började egentligen för elva år sedan. Då var Ola och Ingrid nygifta och reste runt som backpackers i ett år. Ett halvår var de på just Nya Zeeland, där de jobbade på olika fårfarmer.

– Vi fascinerades av nybyggarlandet. Det är ju bara 150 år gammalt, vilket gör att det är ett land fullt av entreprenörer, säger Ingrid.

Det var under den resan som idén till Englas skafferi föddes.

I vintras gjorde de en tredje resa till Nya Zeeland. Både då och i fjol var de tillbaka på fårfarmarna, även om de nu hann med så mycket mer. De jobbade på andra typer av farmer där de också bodde, och arbetade hemma hos familjer för mat och husrum.

I bland var barnen med när Ola och Ingrid jobbade, i bland fick de göra något annat. Då delade Ola och Ingrid upp sig så att en arbetade och den andra var med barnen.

– De är så vana vid att vara med oss när vi jobbar, så det var ingen konstigt, säger Ola.

Barnen har varit med dem hela tiden när de har jobbat med huset och byggt upp företaget, förklarar han.

Under fjolårets resa skaffade Ola och Ingrid en bil på Nya Zeeland. När de skulle resa hem till Sverige fick bilen stå hos en farmare. När familjen var tillbaka i vintras åkte de och hämtade bilen igen. I den reste de runt och upplevde landet. Cirka 850 mil avverkades. De var längst uppe i norr och körde ner genom landet till den sydligaste punkten på Sydön. På resorna fungerade bilen som sovplats under nätterna.

– Vi lever ett väldigt enkelt liv på Nya Zeeland. På resande fot är man befriad från mycket ansvar jämfört med hemma i vardagen, berättar Ingrid.

Läs mer i onsdagens NA.