Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunchkollen: Distinkta smaker ger högt betyg

Chili Wok i kompassen-huset är en ganska nyöppnad asiatisk restaurang i centrala Örebro – med mat lika fräsch som de nyrustade lokalerna.

Chili Wok har tagit över den nedbrunna pizzerian Alfredos gamla lokaler, med ingång från Köpman-gatan. Och den som har den lite sunkiga pizzerian och tacobaren i sinnet blir glatt överraskad av den nyrustade lokalen. Det är modernt och fräscht, mycket rött och en läcker väggtapet med gatumotiv från Asien. I taket är det så fullt med vita lampor att de trängs i klasar på sina håll.

Menyn är enkel,

antingen väljer man en rätt för 79 kronor, eller så tar man buffén för 99 kronor. Vi är hungriga och fastnar snabbt för det sistnämnda.

Kön är ganska lång när vi kommer, men eftersom det är bricklunch och självservering går det snabbt. Service är varken bra eller dålig – den bara är där.

Redan första titten på buffén gör att man blir sugen. uppläggningen känns betydligt fräschare. ”Mat med lyster” säger en av patrullens deltagare.

Redan vid första tuggan är det tydligt att det är god mat.

Vi äter kyckling med chili-beansås som är stark och syrlig, fläskfilé med sås som är prickig av svartpeppar – så stark och god att det inte går att låta bli att gå en gång till trots redan rågad tallrik. Kycklingen med rödcurry är currystark och smakrik medan de wokade nudlarna är milda och fina, perfekta till resten av maten. Det finns också grillade kycklinglår, som är både smakrika och saftiga, dessutom marinerade i röd marinad så att de är vackra att se på.

Det finns också en särskild avdelning på buffén med friterade godsaker. Där finns kyckling och räkor små friterade vårrullar som är så söta att man kan äta dem som godis och så några friterade köttfärsknyten. De sistnämnda är vackra som smycken, ser ut som friterade fredsflaggor.

Det finns ganska gott om asiatiska bufféer runt om i Örebro, och flera av dem är hyfsade eller rent av bra. Men det här är den bästa vi har stött på hittills.

Skälet är ganska enkelt: alla rätterna har distinkta, egna smaker. Den diffusa umamismaken som så lätt tar överhanden när det gäller asiatisk mat finns inte här, utan det smakar svartpeppar, chili, curry och friterat. Dessutom finns det en slags lätthet över maten som är svår att sätta ord på, men det blir aldrig kladdigt, allt för mycket – trots att vi tar om.

Däremot är maten smakrik, vissa rätter är riktigt starka. Mot slutet av måltiden är vi sugna på något sött och det som finns är kaffe med en liten kaka. Den smakar inte illa, bara ganska meningslöst. Hela upplevelsen skulle bli så mycket bättre av en lite roligare avslutning.

Trots det planerar vi redan att komma tillbaka.

Chili & Wok

Totalbetyg: 15 p

Service: 3

Bricklunch med självservering ger inte så stort utrymme för service. Vi får ett trevligt leende och kön går snabbt framåt. Men inget mer.

Meny: 4

Välj mellan buffé eller enstaka rätt. Massor att välja på. Inget revolutionerande, rätterna känns igen från många andra asiatiska ställen. Det som gör att det sticker ut redan här är att uppläggningen känns betydligt fräschare – mat med lyster.

Smak: 4

Varje rätt har en egen, utpräglad kryddning. Thaibasilika, röd curry, svartpeppar, umami, chili. Grönsakerna är krispigt wokade och de friterade rätterna håller hög kvalitet. Lagom hetta i gommen dröjer sig kvar hela eftermiddagen.

Extra: 4

Trevlig, ljus och fräsch miljö med ljusgård och klarröda stolar. Enda minuset är att de kortväxta representanterna i Lunchpatrullen får sitta och dingla med benen på de höga skinnsofforna. Och så saknar vi något roligare sött till kaffet.