Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lunchpatrullen: Fin miljö - men välj pizza

När vi berättar för våra kolleger att vi ska gå till Engelbrekts kvarterskrog får sportreportrarna något lyriskt i blicken. Det här är ett klassiskt hak för den som gillar att titta på sport. Själva inser vi att vissa restauranger passar bättre för en öl före en match än en lunch mitt på dagen.

Annons

Engelbrekts kvarterskrog ligger långt ner på Engelbrektsgatan, tämligen nära Behrn arena. Men det är nog inte bara geografin som gör att det här en krog som passar så bra före en hockey- eller fotbollsmatch.

Här finns tydliga drag av klassisk pub, stora generösa soffor i grupper där ett gäng om tio polare lätt får plats, ännu fler om man trängs lite grand. ”Husets vin är Jägermeister”, står det på en skylt över baren. Säkert supergott en kväll före matchen. Lite svårare en regnig vinterdag i februari.

Personalen är mycket trevlig, och det är lätt att skoja bort ett par meningar i utbyte mot ett leende. Hela stämningen är familjär, gästerna hejar glatt på varandra och på personalen.

För strax under 80 kronor kan vi välja mellan pasta, pizza eller mixade grillspett. Andra dagar innehåller menyn mer traditionell husman, som raggmunk, strömming och spätta. 79 kronor är ett bra pris om man jämför med många andra lunchrestauranger där priset kan sticka iväg upp emot en hundralapp nu för tiden.

Före maten får man plocka åt sig av ett salladsbord. Det smakar inte illa men är alldeles för kladdigt för oss: en coleslaw, en pizza-sallad och så ett par sorters bönor. Fräscha, enkla grönsaker saknas helt.

Våra mer sportintresserade kolleger har rekommenderat pizzan ÖHK, som innehåller fläskfilé, oxfilé, svamp och rejäla klickar av bear-naisesås. Med sin tunna botten och generösa fyllning är den god. Det här är fulpizza när det är som bäst, med smak i hela munnen och precis så där syndigt fet som bara en överlastad pizza kan vara. Det är till och med svårt att sluta äta fast man är mätt.

De mixade spetten däremot är inte lika bra. Det är väl tilltaget med kött. På det ena trängs stora bitar av kyckling, på det andra fläskfilé. Till det får vi råstekt potatis och skysås, bear-naise och tzatziki.

Men här är det mest kladdigt. Köttet är visserligen gott och mört, men smakerna går i varandra och det är svårt att känna vad något smakar. Och den lite för feta bearnaisesåsen, som gjorde sig så bra på pizzan, blir bara en övermäktig gegga till den här rätten. Dessutom förstår vi inte vad tsatsikin gör på tallriken, den passar inte alls in. Det är svårt – för att inte säga omöjligt – att orka äta upp den här maträtten.

Efter maten får vi ta kaffe och ett köpekex, inget extra alls. Men ändå är det någonting som gör att vi blir sittande en stund över våra kaffemuggar. Kanske något så enkelt som trivsel.

Poäng

Engelbrekts kvarterskrog: 11 poäng

Service: 3

Det är familjärt och trevligt, och maten kommer snabbt. Dessutom är det lätt att skämta bort några ögonblick med de som jobbar där.

Meny: 2

Menyn bjuder på såväl pizza som rätter som drar åt husmanshållet; stekt strömming, stekt kyckling, raggmunk – men som gäst ska man nog mest koncentrera sig på den rikligapizzamenyn.

Smak: 3

Pizzan är god. Tunn frasig botten och riklig fyllning med generös smak. Men husmansmaten fungerar inte riktigt, det är mest kladdigt och svårt att hålla isär smakerna från varandra.

Extra: 3

Det är väldigt trevligt. Trots att vi är där på lunchen blir vi sittande i den familjära stämningen, och det är säkert ännu trevligare före en match på någon av arenorna som ligger i närheten.

Annons