Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunchpatrullen: "Riktigt gott hemlagat"

”Skriv att de har bästa luncherna i stan”, ropar en man efter oss när vi lämnar Öhmans kök. Och vi förstår vad han menar, för här får man mat som inte bara smakar restaurang – utan riktigt gott hemlagat.

Öhmans kök ligger på Öster i Örebro. Lokalen är inte särskilt välkomnande, en tegelklump utan finess. Innanför väggarna finns flera matsalar med gott om sittplatser. Och även om det har gjorts en del försök med att piffa till miljön, så ger den en känsla av offentlig matsal, kanske på ett äldreboende.

Man betalar i kassan och personalen är trevlig. Det märks att många som äter på Öhmans är stammisar, det är lite familjärt, enkelt och vänligt.

För 90 kronor får man sedan plocka åt sig först av en salladsbuffé med fräscha, fina grönsaker. Där finns också ett par sorters dressing och hemgjord färskost – gott men föga överraskande.

Och tur är det, för då har man plats kvar till husmansbuffén.

Den som tar sig en titt på veckomenyn hittar idel välkända rätter: kalops, bruna bönor och fläsk, stekt strömming. När vi är där serveras pocherad torsk med dill och räksås, järpar med stekt potatis och brunsås och rotmos och fläsklägg.

Och redan vid första tuggan märker man att trots den lite trista inredningen, är det här ingen trist restaurang.

Fisken är alldeles mjäll och lagom salt, såsen precis så mild i smaken som bara dillsås kan vara. Persiljejärparna är knubbigt fina och smakar fylligt och köttigt på samma gång, och de stekta potatisbitarna som serveras till är stekta till nästan nötig smak, pikant kryddad med svartpeppar.

När vi har kommit så här långt in i måltiden utbrister en av deltagarna ”Det är en väldigt tunn linje mellan att sån här mat ska vara meningslös – eller så här god” och det uttrycker på pricken maten på Öhmans kök.

Husmanskost finns på de flesta svenska lunchrestauranger – men på Öhmans kök serveras husmanskost som faktiskt smakar hemlagat. Det smakar inte ens restaurangkök, det smakar som det gör när man är hembjuden till en äldre släkting som aldrig skulle se åt ett halvfabrikat.

Det är balanserat i smakerna, det är milt och distinkt och äkta och med en känsla av att den som stått framför spisen tycker riktigt mycket om både mat och sina gäster.

Det är helt enkelt väldigt gott.

När vi sedan kommer till fläsklägget som smakar långkok av bästa sort och sedan till det ett rotmos som är kryddat intill perfektion, ja, då finns inget mer att önska av dagens lunch.

När vi går därifrån förstår vi varför stämningen är så familjär. Det här är ett ställe som det måhända är svårt att hitta till första gången – men har man varit där går man tillbaka!

Öhmans kök

Sveavägen på Öster

Totalpoäng: 16 p

Service: 4

Trevligt och familjärt mottagande, och sedan tämligen osynlig personal. Men karotter och skålar var aldrig tomma och faten försvinner från borden.

Meny: 4

Fisk och kött serveras varje dag, och den som gillar husmanskost blir inte besviken, här finns allt man kan tänka sig. Det är nästan som en minnesbok över gamla svenska smaker.

Smak: 5

Här serveras riktigt god mat. Det smakar faktiskt inte ens restaurangkök, det smakar hemlagat. Som om maten vore lagad åt ett litet gäng middagsgäster av någon som gillar att laga mat.

Extra: 3

Lokalerna är lite trista och känns mer som en offentlig matsal än som en restaurang. Dessutom är de trista kakorna till kaffet en besvikelse, vi kan inte släppa tanken på hur en hembakad äppelkaka från det här köket skulle smaka!

Lunchpatrullens tio i topp

Bröderna i hallen: 18,5 p

Ingeborgs: 18,25

Måltidens hus: 18

Wongs: 17,75

Sen street kitchen: 17

Öhmans kök: 16

Slottskällaren: 16

Level: 16

Svalan: 16

Wobbler: 15,75