Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lunchpatrullen: Toppstrid mellan två krogar

I ett par år har Ingeborgs och Bröderna i Hallen slagits om förstaplatsen på Lunchpatrullens topplista, där Bröderna har haft guldmedaljen. Nu har vi varit tillbaka för att se om de båda lunchrestaurangerna fortfarande förtjänar sina topplaceringar.

Vi kan svara med en gång: båda ställena håller fortfarande mycket hög klass på sina luncher, något som Örebros lunchätare har noga koll på. När vi försöker göra spontanbesök där är det fullsatt på båda två, så vi tvingas beställa bord för att få någonstans att sitta.

När vi besökte Bröderna i hallen för ett par år sedan, hade Örebro saluhall fortfarande inte riktigt hittat sin form. Det var ganska folktomt i hallen och det kändes lite ödsligt att smita in och äta en trerätters. Nu har Örebro saluhall exploderat som matställe, och det är sprakande folkliv där inne. Det gör att det känns extra välkomnande och mysigt att gå dit.

Men trots det har Bröderna i hallen lyckats bevara sin lite lätt sobra miljö. För 135 kronor serveras fortfarande trerätters lunch, som serveras av servitörer i vita, nystrukna skjortor. Det är trevligt men den som vill vara gnällig påpekar att man får vänta lite onödigt länge på maten.

När sedan den lilla välkryddade tomatsoppan dansar in från köket är det värt väntan. Den är kryddig och fräsch på samma gång, fint kryddad och serverad med små krutonger. Till varmrätt finns det ett par rätter att välja mellan: torsk med smörsås och potatis och blomkålsstomp, eller fläskkotlett med rotmos.

Båda är mycket goda. Fisken är perfekt ugnsbakad, stompen har små skalbitar kvar och att potatisen blandats med blomkål gör det ännu bättre. Det hela serveras med en sallad på gurka och fänkål och det blir förstås utsökt tillsammans.

Kotletten är mör och fin och rotmoset lätt syrligt, det är mustigt god husmanskost som är vällagat och sitter fint en höstkulen lunch.

Efterrätten består av en liten skål spritsat vit chokladmousse strösslat med chokladkrisp. Det är egentligen lite för sött, men ändå en fin avslutning.

När vi går därifrån är vi mycket nöjda, möjligtvis har vi ätit lite mer än vi behöver för en lunch, men å andra sidan är vi upplivade av den trevliga miljön och den goda maten.

När det gäller Ingeborgs är det tvärtom, i alla fall vad gäller portionsstorlekarna.

Den fina lilla lunchrestaurangen har bevarat sin lite gammaldags aura, med sammetsstolar som ser ut som om de blivit kvar sedan det låg ett gammalt klassiskt fik i samma lokaler och kristallkronor i taket.

Det är smockat med folk där inne, och servitörerna får nästan trängas med varandra för att nå fram till gästerna. Kanske en förklaring till varför det tar lite lång tid att få maten här också.

Först får vi var sin skiva bröd med lite färskost. Brödet är fortfarande varmt och färskosten fräsch, det är gott.

Och kanske är just ordet fräscht det som bäst beskriver Ingeborgs. Vi äter torskrygg med skagen och brynt smör, och fisken är faktiskt perfekt här också. Skagen-röran är fin och fräsch, så långt ifrån stabbiga majonnäsröror som man kan komma, och potatisarna är små och med en distinkt nötig smak. Ihop med fänkål är det en ren smakupplevelse – mycket väl värd sina 109 kronor.

Köttfärslimpan är också mycket god. Lite väl kompakt i konsistensen kanske, men kryddig i smaken. Dessutom svampsåsen MVG i stora bokstäver av patrullen. Men det är ingen särskilt stor portion och vi tycker det är lite i överkant med 119 kronor för det som serveras.

Räksalladen för 129 kronor är fräsch och god, men precis som förra gången för lite mat. ”Det skulle kunnat vara ett halvt kilo räkor till för de pengarna” säger lunchpatrullens deltagare.

Förra gången vi var där serverades det dessutom en liten kaka till kaffet, vilket gjorde att det var trevligt att dröja sig kvar efter maten. Något vi gärna hade gjort den här gången också, men nu serverades bara en kopp kaffe.

Lite trist tycker vi, som gillar Ingeborgs och gärna vill ha en anledning att dröja kvar i onödan.

Även om den här efterkontrollen av våra två topplacerade lunchrestauranger inte deltar i den officiella lunchkollen, så känner vi oss fortfarande nöjda med att de här två krogarna ligger överst.