Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad dialog om nya Sjöängen

Annons

En stad och kommun som funnits i flera hundra år kan ibland behöva förnya sig. Det är inte alltid så lätt, men ibland är det som i reklamen: Plötsligt händer det!

Jag tänker förstås på vår lilla kommun i södra delen av vårt vackra län, Askersund. Våra rötter är gamla och i ett historiskt perspektiv kan man nog ändå säga att den utveckling som skett sedan begynnelsen har haft en ganska lugn utvecklingstakt. Detta har nu radikalt förändrats. Både kommunen och staden är i en stark utvecklingsprocess.

När vi analyserar diverse utredningar som är gjorda beträffande företagens utveckling, ser vi att vi är en av länets mest framgångsrika kommuner. Det är en viktig faktor för en kommun att det lokala näringslivet mår bra, att det utvecklas och är ekonomiskt hållbart. I nämnda undersökning ser vi att våra aktiebolag, både stora och små, har goda resultat bakom sig samt bra förutsättningar för en positiv utveckling framöver.

Kommunens uppdrag är att kunna matcha denna utveckling i form av att stimulera bostadsbyggande, utveckla våra boendemiljöer samt se till att vi har en bra kommunal service. Visst har en liten kommun ibland svårt att matcha dessa utmaningar, men vi ser att vi kunnat göra en hel del satsningar. Bostadsbyggandet är i gång, vi är snart inflyttningsklara i vårt nya kunskaps- och kulturcenter, Sjöängen. Där kommer en hel del kultur- och evenemangsaktiviteter äga rum, både till lokalbefolkningens, som för länets övriga befolknings fromma. Det kommer göra att besöksnäringen kommer kunna utvecklas vidare, föreningar får bättre lokaler etcetera. Sjöängsskolan har goda förutsättningar för ett fortsatt bra utvecklingsarbete i nya fräscha lokaler.

I en annan bemärkelse försöker vi också ändra förhållningssätt i kommunen. Vi vill upplevas som en öppen och mottagande kommun. Att föra dialog med våra medborgare är ett givet instrument. Vi vill att medborgarna för dialog med oss. Allt för att öka engagemanget, kanske till och med få effekten att fler vill engagera sig politiskt.

Häromdagen fick vi ett kvitto på hur en sådan dialog kan bli lyckad. Vi samlade cirka 60 personer från förenings- och företagarvärlden för att samtala om vår satsning på kulturen i nya Sjöängen, det hus som nämnts ovan. Ett sånt engagemang! Alla ville bidra med sina erfarenheter och kunskaper. Nu ska vi se till att det också blir omhändertaget på ett bra sätt. Kanske håller vi på att bygga upp en Askersundsanda, något som vi försökte få fram i vår tidigare strategiska plan för många år sedan. Jag känner att många människor, både inom och utanför kommunen, ser Askersund som en riktig juvel. Inte bara för den vackra miljön. Utan också för att man ser kommunens möjligheter till utveckling. Modet att satsa på framtiden. Det är ett gynnsamt och trevligt utgångsläge. Vi saknar för den skull inte utmaningar. Vi har stora uppdrag framför oss. Vi ska fortsätta att investera i skolan, vården och omsorgen av våra unga och gamla. Jag har sagt det förut men jag säger det igen; Det går bra för Askersund och vi har all anledning att tro att det kommer hålla i sig!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons