Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad praktik i Italien gav mersmak

18-åriga Hallsbergstjejen Emelie Kulin läser andra året på hotell- och restaurangprogrammet på Alléskolan, och 20-åriga Kumlabon Fredrik Lingvall deltar till vardags i VillMers aktiviteter i Skofabriken i Kumla. De är nyligen hemkomna från fyra veckors praktik i italienska Pistoia, via projektet Tran-Sam.

Annons

De kämpade sig igenom språksvårigheter och förvirrande kollektivtrafik, och nådde fram till något som de båda tycker blev en lyckad praktik.

– Jag vill utomlands. Och med tanke på den utbildning jag går passade en italiensk restaurang väldigt bra, säger Emelie Kulin.

Efter en månad bakom kulisserna i Allessandro Trincis pizzeria kan hon avslöja en av hemligheterna varför pizzorna är så goda i dess hemland:

– De använder inget fett alls i degen, utan olivolja i stället. Och så gräddas de i vedeldad stenugn. Det funkade, jag tyckte pizzorna vi gjorde där var godare än här hemma.

En sak som både Emelie och Fredrik reflekterat över är att arbetstempot och det där med att passa tider var helt annorlunda i Italien mot i Sverige.

– Allessandro kunde säga till mig: kom nån gång mellan nio och halv elva. Nu praktiserar jag här hemma på Ikea och där är det ett minutschema som gäller. På det sättet gillade jag Italien bättre, det var god stämning och lugna människor där, säger Emelie.

– Hos mig fick vi höra att vi nästan var för aktiva, eftersom de tänkt sig att en arbetsuppgift skulle räcka hela dagen, säger Fredrik Lingvall som praktiserade på ett av Pistoias badhus.

– Ett av de mer udda uppdragen var att tvätta bort färg från väggarna i omklädningsrummet. Det var ett stort arbete som tog mycket tid.

De totalt tio ungdomarna som reste ned delade på två lägenheter. Handledarna fanns med under första veckan, men reste sedan hem igen. Allt för att ungdomarna skulle träna på att klara sig på egen hand.

– En månad är ju rätt lång tid, så visst kunde man ha en del hemlängtan, men annars gick det bra, säger Fredrik.

De ungdomar som reser ut på praktik kan ha en funktionsnedsättning som till exempel damp, asperger eller autism, men Tran-Sam ska ytterst omfatta alla gymnasieungdomar som utan särskilt stöd kan komma att få svårt att nå arbetsmarknaden.

Staffan Karlsson är specialpedagog på Alléskolan, och en av de handledare som finns inkopplade mot ungdomarna. Han låter mäkta imponerad över ur väl ungdomarna klarat sin praktik.

– För flera är det första gången de bor på egen hand hemifrån. Jag märker på dem att det ger dem ett enormt självförtroende när de får klara sig själva. På det sättet är det en otroligt värdefull praktik.

En bonus ger det också att ungdomarna kommer till en helt ny miljö där ingen har förutfattade meningar om deras person och om deras kapacitet.

– Så uppskattad som jag kände mig på pizzerian i Italien har jag aldrig känt mig på någon praktikplats i Sverige, konstaterar Emelie.

Annons