Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat samarbete över blockgränsen

Artikel 221 av 300
Val 2014
Visa alla artiklar

Det nuvarande politiska majoritetssamarbetet i Hällefors kommun är bara ett år gammalt och trots att det är blocköverskridande så tycker Anne Horneman (S) att det fungerar fint. Samtalstonen mellan majoriteten och oppositionen är hon däremotallt annat än nöjd med.

Annons
Samarbeten. Majoriteten i Hällefors kommun bestående av M, GL, S och KD, som tog över efter att ett samarbete mellan S, V och C sprack.Arkivbild: Birgitta Skoglund

Kommuninvånarna har under de senaste åren fått uppleva lite av varje i fråga om vilka som stått för den politiska majoriteten. Det nuvarande samarbetet mellan Socialdemkoraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Grythyttelistan kom till våren 2013.

– Det har fungerat bra, jag är nöjd med samarbetet, säger Anne Horneman som är gruppledare för S.

Har det inte varit svårt ideologiskt att samarbeta över blocken?

– Det blir inte likadant på ett sådant här litet ställe som det blir på riksnivå. Vi har velat åt samma håll.

Något som enligt Horneman däremot har varit ett problem är förhållandet till oppositionen.

– Det har varit svårt att samarbeta med oppositionen. Vi går inte ut och klankar ned på något annat parti men de går hela tiden ut med olika lögner om oss. Det leder till att klimatet hårdnar, säger Anne Horneman som tror att orsaken kan vara det spruckna samarbetet mellan S, V och C.

– I och med att det sprack så blev det nog många sårade känslor. För oss också. Men man kan inte bara fortsätta älta det.

NA frågade partierna i Hällefors vilka de kan tänka sig att samarbeta med efter valet och om det finns något parti som de absolut inte kan samarbeta med.

I bildspelet till höger kan du läsa vad de svarade.

Stefan Backius, Vänsterpartiet – Vi inväntar väljarnas signaler först. Det är väljarna som bestämmer nu och jag tycker att det är viktigt att man lyssnar på dem och möter deras signaler i en majoritetskonstellation. Sverigedemokraterna och Moderaterna har jag svårt att se som samarbetspartners, de står för en politik som vi inte vill se.$RETURN$$RETURN$
Emil Gustafsson, Grythyttelistan – Jag kan inte säga något om vilka vi kan komma att samarbeta med än. Vi måste vara ödmjuka och se hur valresultatet blir först. Det är bara ett parti som är helt utestlutet att vi skulle samarbeta med och det är Sverigedemokraterna.
Anne Horneman, Socialdemokraterna – Vi går till val som ett eget parti. Vi vet inte vilket utfallet av valet blir än och vi vet inte vad våra medlemmar vill, vi kommer att följa vad majoriteten av våra medlemmar säger. Men Sverigedemokraterna kommer vi inte att samarbeta med.$RETURN$$RETURN$
Ulrika Mellkvist, Centerpartiet – Vi har sagt att vi inväntar valresultatet, det är det som först och främst får avgöra. Vi har ju tidigare samarbetat med både Socialdemokraterna och Moderaterna så vi är öppna på det sättet. De enda vi säger direkt nej till är väl Sverigedemokraterna.$RETURN$$RETURN$
Göran Strömqvist, Moderaterna – Det har fungerat bra med Socialdemokraterna, oväntat nog. Så vi kan nog tänka oss att fortsätta med det samarbete som är idag. Sen vet vi ju inte hur läget blir men våra dörrar är öppna. Fast Vänsterpartiet har vi svårt för och det är absolut inte sannorlikt att vi skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.
Göran Axelsson, Kristdemokraterna – Vi kommer att ta ställning till det utifrån det som händer på söndag. Vi är väldigt öppna för allt så länge det främjar våra värderingar.
Robin Lind Winqvist , Folkpartiet – Vi får sätta oss ned efter valet och se var vi får igenom vår politik bäst, det är våra sakfrågor som avgör. Målet är förstås att hamna i en majoritet och för att göra det så måste vi samarbeta. Men vi kommer inte att samarbeta med varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.$RETURN$$RETURN$
Lasse Eriksson, Sverigedemokraterna – Det får man se. Men jag kommer givetvis inte ingå i någon koalition. Jag tillhör ju Sverigedemokraterna så det tror jag inte att de andra partierna vill. Men jag tycker det är bra att stå utanför, då får man tänka lite själv istället.

Hällefors kommunpolitik

Kommunfullmäktige i Hällefors består av 31 ledamöter.

Majoriteten från och med 2013 utgörs av: S (11), M (4), GL (3), KD (1).

Övriga utgör opposition, utan uttalat samarbete: V (4), HOB (4), C (3), SD (1).

Politiska vildar: 5 av de 31 ledamöterna saknar partibeteckning.

Den senaste mandatperioden har varit skakig i Hällefors med en inledning där majoriteten utgjordes av S, Hob, V och C.

Något som sprack när Centerpartiet och Vänsterpartiet valde att hoppa av samarbetet med Socialdemokraterna 2013.

Annons