Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckoindexets toppland Finland går till val - och maktskifte

Annons

Intressant det där med lyckoindexet och Finland i topp igen. Livslängden, BNP per capita etcetera är högre i Sverige men förväntningarna högre i Sverige än i Finland och folket då mera förnöjda med vad de har än hos ”storebror” Sverige. Men Norden generellt håller samma höga nivå globalt sett i olika index. Sverige har mer av ”de stigande förväntningarnas missnöje” (Erlanders ord) än i Sveriges forna östliga provins sisu-Finland. Och där nu ett spännande riksdagsval med troligt maktskifte väntar efter 14 april.

Sannolikt blir det respass för statsministern och centerledaren

Hur det går? Sannolikt blir det respass för statsministern och centerledaren Sipilä som dragit på sig stort missnöje med den kombinerade region- och sjukvårdsreform Sote – och som riksdagen har sagt nej till. Och nu blir det inget av den men däremot så behöver sjukvården ett resurstillskott i närtid på 2,2 miljarder kr (200 miljoner euro), enligt SDP-politikern Erkki Tuomioja. I färska opinionsmätningar har också Sipiläs Centern sjunkit till runt 14 procent och är nu jämnstora med De gröna i stöd. Fortsatt solklar etta är SDP, socialdemokraterna, med runt 21 procent i stöd - och därmed som största parti då de som under Antti Rinnes ledning får uppdraget att bilda nu regering efter den 14 april. Sannolikt då i koalition med bland annat De gröna, också i opinionen stigande Vänsterförbundet, lilla men ”ständiga” regeringspartnern Svenska Folkpartiet och troligen även i opinionen fortsatt nästa största Samlingspartiet med runt 18 procent i stöd.

Alla gallupar har varit stabila och samtliga pekar mot att Finlands nästa statsminister troligen kommer att bli Antti Rinne från SDP.

Alternativet till Samlingspartiet är möjligen Centern om de först fått en ny partiledare efter misslyckade Sipilä. ”Det är lite av idealkonstellation” för SDP sade Erkki Tuomioja, ledande SDP-politiker på Stockholms-besök 25 mars och som alltid drar många personröster i finska riksdagsval. Sipilä har för övrigt själv aviserat att han kan komma att avgå om Centern gör ett dåligt val – och just så ser det också ut att gå om partiet mycket knappt i konkurrens med De gröna blir Finlands tredje största parti, i stället för störst som C blev i förra riksdagsvalet. Återstår att se, menar Tuomioja, om Centern orkar gå med som juniorpartner i en ny Rinne-ledd rödmylleregering efter riksdagsvalet.

Alla gallupar har varit stabila och samtliga pekar mot att Finlands nästa statsminister troligen kommer att bli Antti Rinne från SDP. I så fall får Stefan Löfven en S-kollega i kretsen av nordiska statsministrar. Snart kan det – i sommar – följas av ytterligare en eftersom S-ledaren Mette Frederiksen i Danmark också leder klart i olika opinionsmätningar.

Finsk polis är också mer effektiv av lösa brott än svenska polisen, trots att de är färre till antal.

Också i kommande EU-par lamentsval 23-26 maj ser opinionsläget gott ut för SDP. Intressant i dessa tider av mobiliserande högerpopulism. Men här finns risken, enligt Tuomioja för lågt valdeltagande på grund av viss valtrötthet så kort efter finska riksdagsvalet. Sannfinländska partiet är på tillbakagång och men ser ändå ut att samla mellan 12 och kanske uppåt 14 procent i kommande finska riksdagsval. Och för övrigt har ”storebror” Sverige en hel del att lära av Finland, men så har Finland heller inte släppt fram marknadskrafterna inom skolans område och ännu inte heller inom sjukvården (jämför den havererade Sote-reformen som innehöll sådana inslag). Finsk polis är också mer effektiv av lösa brott än svenska polisen, trots att de är färre till antal.

I ett EU- och globalt perspektiv bor vi – trots ting som borde vara ännu bättre – i Sverige, Finland och övriga Norden i den bästa av världar. En helt annan sak är sedan att det finns en hel del övrigt att önska vad gäller till exempel den på senare tid växande ojämlikheten, arbetslösheten som borde vara lägre och klyftorna mellan stad och land mindre än de är för tillfället i vårt i grunden ännu lyckliga hörn av världen. Kommande finska riksdagsval och senare EU-val är viktiga och värda att följa också i detta perspektiv och kaosartat osäkra Brexit-tider.

Robert Björkenvall

frilansjournalist, utredare, följer finsk och nordisk politik sedan många år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons