Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna mindre på alarmisterna – Sverige är urstarkt

Aldrig blir folk så arga som när man påstår att det går bra för Sverige.

Annons

Att hävda att vi har en urstark ekonomi, att åtta av tio jobb går till utrikes födda, att svenska folket har en positiv inställning och tro på framtiden och att det största problemet de närmaste åren är arbetskraftsbristen, är som att be om att bli idiotförklarad av den samlade tyckareliten.

Antingen mäter man fel, räknar fel pengar, värderar fel jobb eller bara har någon suspekt baktanke med att inte lyssna tillräckligt noga på undergångsprofeterna.

Förmodligen har det med inställningen att göra: Är glaset halvtomt eller halvfullt?

Det kan vara rätt underhållande när nationalekonomer råkar i luven på varann. Här om veckan hävdade Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Universitetet i Oxford, att vi kan ha att göra med en ofrivillig kenyesianism (SVD debatt 7/6):

"Den totala svenska ekonomin har under 2016 växt fyra gånger så mycket som de övriga nordiska ländernas. Alltså, inte dubbelt, inte tredubbelt utan fyrdubbelt! Räknar man tillväxten per individ blir siffran något, lägre (3,5 gånger så hög tillväxt i Sverige). Jämfört med de övriga rika industriländerna i världen är den svenska tillväxten ungefär dubbelt så hög som genomsnittet."

Rothsteins hypotes går ut på att alarmisterna, de som i flera år hävdat att Sverige kommer att gå under på grund av sitt stora flyktingmottagande, har fel. För att de ägnar sig åt ett kameralt tänkande. Och glömmer de samhällsinvesteringar som görs när våra små och medelstora städer växer snabbt i befolkning. Det vill säga satsningar (framför allt i välfärdssektorn) som man normalt sett gör i en lågkonjunktur för att få fart på ekonomin, har också medverkat till att stärka en redan stark svensk ekonomi.

Naturligtvis får han mothugg. Men varför inte glädjas när det finns anledning? Efter sol kommer regn, efter högkonjunktur kommer lågkonjunktur, så varför ta ut depressionen i förväg?

Nästa år kommer 40 procent av de privata arbetsgivarna att ha en arbetskraftsbrist. Att få dem som står utanför arbetsmarknaden i ett urstarkt Sverige i arbete borde vara högprioriterat just nu. Och kräver ett okonventionellt tänkande.

Lösningen kan inte vara densamma som när man kunde välja och vraka och bara ställa högre och högre krav på arbetskraftens teoretiska kunskaper.

Vad frågar vi när vi har en arbetssökande framför oss? Har du fullständiga betyg... eller vad kan du egentligen?

Halvtomt...eller halvfullt.

Läs ledaren: Cykla, simma och rida är bra men...

Eller ledaren: Flyktingmottagandet en strålande affär

Varför inte ledaren: Utan invandring dör Hälsingland

Läs också: Så slösar Sverige bort unga begåvningar