Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna: Örebroare avslöjade "låtstöld"

Genom att mixa ihop två stora hits visade örebroaren Henrik Andersson den slående likheten. Lyssna själv på klippet ovan.

Sam Smith fick i fjol en superhit med "Stay with me". Örebroaren Henrik Andersson hörde direkt att den påminde om Tom Petty and the Heartbreakers gamla hit, "I won't back down", eller mer än påminde om man ska vara exakt.

– Smith hade ju snott hela skiten rakt av, melodi och allt. Det var helt uppenbart, säger Henrik Andersson.

För att demonstrera likheten för sin flickvän klippte han ihop låtarna och lade upp det på Youtube i somras.

Under hösten reagerade fler på att låtarna var väldigt lika – däribland Tom Pettys advokater. Det hela slutade med att Sam Smith tvingades göra upp i godo med den låtens upphovsmän, förutom Tom Petty även Jeff Lynne, för att slippa en domstolsförhandling.

Häromdagen avslöjade tidningen The Sun att uppgörelsen, som innebär att Petty och Lynne får 12,5 procent av rättigheterna för låten, slöts i höstas men det är först nu som detaljerna blivit offentliga.

– Efter den nyheten exploderade det på Youtube. På tre dagar har mitt klipp visats över 600 000 gånger. Och amerikanska ABC:s morgonshow visade det när de berättade om historien, säger Henrik Anderson.

Sam Smith, som i juni kommer till Sverige för en konsert på Gröna Lund, borde ha råd att dela med sig av intäkterna. Hans debutplatta "In the lonely hour" var det enda albumet som under 2014 sålde i över en miljon exemplar i både USA och Storbritannien.

– En del säger att Tom Petty gjorde det här för att han behöver pengar. Men han hade ju en listetta så sent som förra året, så det tror jag inte, säger Henrik Andersson.

Har du fler liknande spaningar på gång?

– Nej, det här var nog en engångsgrej. Kul att det blev en så stor grej, men det var aldrig min avsikt.