Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna till opinionen och behåll BB i Karlskoga öppet året runt

Artikel 15 av 32
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Annons

Ännu en grundbult i utbygdslasaretten i Örebro län är lossad. Den mest centrala dessutom, förlossningen i Karlskoga ska stängas permanent!

Ända sedan diskussionen om storregioner tog fart i Sverige i början på det här decenniet har jakten på de mindre sjukhusen varit skarp. Det gällde för landsting/regioner att om möjligt positionera sitt största sjukhus bland de allra bästa.

Vi får aldrig acceptera att de mindre sjukhusen fråntas status och kompetens för att lyfta fram universitetssjukhus! Men det har skett systematiskt i Karlskoga sen länsklinikerna tillskapades.

Utveckling måste såklart ske både här och där.

Att ta ett påpekande från IVO (Örebrobaserat) som anledning att gå vid sidan av politiken, är bara en naturlig fortsättning på ledningens degraderingslinje.

Redan när länsklinikerna bildades 2015, påtalade personalen att risken för kompetensflykt och nedläggning av BB var stor.

Sedan flera år har personalavdelningen drivit en hård och medveten kompetensavskalande linje mot de båda sjukhusen i Karlskoga och Lindesberg. När länsklinikerna bildades och nästan allt chefsskap flyttades till Örebro har det accelererat, då ingen kunnat försvara utbygdslasarettens personal.

Att ta ett påpekande från IVO (Örebrobaserat) som anledning att gå vid sidan av politiken, är bara en naturlig fortsättning på ledningens degraderingslinje.

När H-huset, som nu byggs i Örebro, börjar bli klart om nåt år och ska fyllas med utrustning, personal och patienter, är såklart BB-nedläggningen välkommen av framförallt ekonomiska skäl.

Det hög tid att regionpolitiker inser vilken agenda tjänstemannakåren driver och sätta stopp för den.

Hälso- och sjukvården går mot ett underskott som närmar sej en halv miljard kr årligen, och skarpa besparingar krävs, eftersom enigheten att inte höja skatten tyvärr är stor. Så småningom passar det bra att lägga ner vårdcentralerna i Karlskoga och flytta primärvårdsverksamheten till det delvis tömda lasarettet.

Det hög tid att regionpolitiker inser vilken agenda tjänstemannakåren driver och sätta stopp för den. Lyssna till opinionen och den samlade politikerkåren i västra länsdelen och behåll BB åretruntöppet. Det är viktigt, annars kommer tjänstemannaledningen att montera ner resten med. Regionstyrelsen och -fullmäktige har tappat makten men måste snarast återta den. Att som hittills bara säga att vi ska ha kvar lasaretten är genomskådat för länge sen.

Det är inte bara för sjukvårdens skull som lasarettens status som akutsjukhus måste bevaras, utan för att bygderna i norra och västra länsdelarna ska kunna överleva värdigt på lång sikt!

Ingvar Eriksson

Vänsterpartiet Degerfors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons