Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyxmat till äldre – men bara om man först laddar ner en app: ”Lite orättvist är det”

Hemvårdens nya mat-app ska spara tid och pengar. För att få så många äldre som möjligt att ladda ner appen inför man ett belöningssystem. Appanvändarna får lyxigare vardagsmat – och chans till efterrätt.
– Lite orättvist är det, säger Karin Vargh, digital kostchef på Örebro kommun.

Annons

Örebro kommun har låtit företaget Food-for-old utveckla en ny app för hemleverans av matlådor. Systemet har kostat 16 miljoner kronor att ta fram men från kommunens håll menar man att de pengarna snart är intjänade.

– Det här kommer att spara pengar, säger Karin Vargh, kostchef på avdelningen för strategiskt framtidstänkande.

Hur ska man spara pengar med en app?

– Via appen får vi alla uppgifter lätt och smidigt direkt in i vårt datasystem. Det här kommer att frigöra resurser och i slutändan ge en vinst, säger Karin Vargh förhoppningsfullt.

Systemet införs på tisdag, direkt efter påsken, och redan nu har röster höjts mot appanvändandet. Framför allt handlar det om att många äldre inte kan ladda ner appar och än mindre använda dem. Hur tänker ni att det här ska fungera?

– App, app, app, säger Karin Vargh och höjer ett varningens finger i luften.

– Nu tycker jag allt du generaliserar. Det finns massor av seniorer som har både Facebook och Instagram. Se bara på världens äldsta bloggerska Dagny Carlsson, 105 år.

Karin Vargh förklarar att det bara handlar om en inställning, inställning till ny teknik alltså. För att så många som möjligt ska komma igång med appen inför Örebro kommun därför ett belöningssystem.

– De som fortsätter att envisas med att beställa matleverans via det vanliga sättet kommer att få den mat de alltid brukar få. På tisdag är det till exempel potatisbullar och lingon. Men använder man appen blir det rostbiff och hasselbackspotatis, säger Karin Vargh.

Det låter faktiskt orättvist?

– Ja, lite orättvist är det men vi tror mer på att använda morot än piska.

Karin Vargh berättar också att det finns ännu en bonus för appanvändarna. Varje fredag får man efterrätt. Det kan vara chokladmousse, äppelpaj eller sorbéglass.

– Vad det blir på fredag kommer jag inte avslöja här, säger Karin Vargh och ler hemlighetsfullt.

Trots att man kommer att leverera betydligt dyrare och lyxigare mat till appanvändarna så räknar inte kommunen med att behöva höja priset på matlådorna.

– Nej då, säger Karin Vargh med ännu ett glatt skratt. Vi kommer att spara så mycket på den här digitala revolutionen att vi eventuellt kan sänka priset på maten i framtiden.

Ni vet inte ett skit om hur det är att bli gammal.

Alla applåderar inte den nya mat-appen. En av de som protesterar mot orättvisorna och kommunens ständiga digitalisering är senior-kämpen Maidie Ward, snart 100 år.

– Det vet inte ett skit om hur det är att bli gammal, säger hon.

Maidie Ward är ett känt namn i Örebro. Genom mängder av insändare, debattinlägg och artiklar i NA har hon höjt sin röst för de äldres rättigheter. Trots att hon snart fyller 100 år är hon precis i färd med att planera ett panelsamtal mellan politiker och representanter för olika pensionärsorganisationer.

Och hon är inte nådig i sin kritik mott kommunens förkärlek för att digitalisera verksamheten.

– Det håller på att digitalisera allt, säger hon och räknar upp trilskande datasystem, övervakande robotar och nyckelfri hemvård.

Det här att äldre bara de vill kan lära sig och skaffa ny teknik, tycker hon är bland det dummaste hon hört.

– Man ser sämre, man hör illa, man kan inte läsa på små skärmar. Hur kan de tro att alla äldre ska klara det där? säger hon argt.

Fakta: Nya mat-appen är gratis

Den nya appen kan börja användas från och med tisdag den 3 april. Än så länge fungerar den bara i Iphone 7. Appen som heter Food-for-old-online är gratis att ladda ner. All information är på engelska. Om man behöver hjälp med nerladdning, bruksanvisningen och eventuellt köp av ny telefon så kan man i sommar få hjälp av kommunens feriepraktikanter i projektgruppen ”Hyr en 15-åring”.

NA har grävt fram vilka efterrätter det blir på fredag. Se här vad appanvändarna får välja på: