Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M: Sluta med lättprodukter i skolan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Är lätt verkligen rätt? Det ifrågasätter Moderaterna i Kumla i en motion.

Partiet vill att kommunen upphör med det de kallar "den ensidiga serveringen av ”lätt”-produkter till barnen i våra verksamheter".

De ifrågasätter nyttan av att kommunen har som policy att endast servera nyckelhålsmärkta produkter, såsom lättmjölk, lättyogurt och lättmargarin till barnen.

Partiet framför att det finns studier som visar på det skadliga med de tillsatser som finns i lättprodukter.

"De senaste decennierna har våra mataffärer fyllts av lättprodukter samtidigt som fetman hos befolkningen ökat markant. Forskningen tvistar om hur detta ska tolkas", heter det vidare i motionen.

Moderaterna vill ge föräldrar och barn möjlighet att själva välja vad de vill äta och anser att kommunen bör erbjuda båda alternativen.

Dessutom befarar moderaterna att elever som är vana vid andra produkter hemifrån, äter mindre eller inget av de lätta produkterna i skolan, vilket leder till hungrigare barn som presterar sämre.

Moderaterna i Kumla vill därför att Kumla kommun så snart som möjligt erbjuder naturliga alternativ till lättprodukterna som serveras i kommunens serveringar.