Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magisk berättelse att läsa inför jul

Mårten Sandén och Lina BodénSkorstensjulRabén och Sjögren

FRÅN 5 ÅR. Mårten Sandén har skrivit en magisk berättelse som utspelas dagarna före jul. I tjugofyra kapitel berättar han om några barnhemsbarn på rymmen som kommer till Stockholms central första december.

Stella, Mango och Issa vet inte vart de ska ta vägen, de har ingen att vända sig till i huvudstaden. Den enda av dem som har en förälder är Mago. Hon skickar hela tiden brev till sin pappa som kanske befinner sig i Sydafrika.

På stationen träffar de tiggaren Niklasson. Han har tappat minnet och vet inte vad han gjort tidigare. Där möter de också en märklig flicka. Hon heter Lilla Haj och tillhör skorstensbarnen. De bor på taken och hjälper gärna marginaliserade människor. Det är hos henne barnhemsbarnen får bo den första natten.

De som träffat Niklasson förstår att han gjort något helt annat tidigare i sitt liv. Men vad?

Issa verkar ha en närmast övernaturlig förmåga. Kanske han kan hjälpa Niklasson att minnas. Men tiden är knapp. De har bara tiden fram till julafton på sig. Ge Niklasson minnet tillbaka och rädda julen blir Stella, Mango och Issas uppdrag.

Att författa kapitelböcker som påminner om julkalendrar har blivit populärt. Ulf Stark skrev en för några år sedan om tomten Vrese i ”Julen i stora skogen”.

Mårten Sandéns bok Skorstensjul är också en stämningsfull och hjärtevärmande historia som har fått underbart fina färgillustrationer av Lina Bodén. Bilderna skapar, precis som texten, en lätt trolsk stämning och jag slukade boken i en munsbit!