Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Magnusson första kvinnan att leda ett herrlag till serieseger

Yxhult tog en serieseger som kändes sjuk. Elin Magnusson tog en tränarseger för kvinnor – som känns sjuk.– Eftersom jag fortfarande får reaktioner så betyder det någonting, säger Magnusson, den första kvinnan i länet att leda ett herrlag till serieseger.

Elin Magnusson har landslagsmeriter, cupseger och är en av den moderna länsfotbollens största profiler. Att hon efter sin aktiva karriär blev tränare var därför ingen överraskning. Däremot att det blev för Yxhults herrar i division 4.

I går, knappt ett år efter att hon tackat ja till uppdraget, vann Yxhult med 1–0 mot Adolfsberg. Och då blev Elin Magnusson den första kvinnliga tränaren att ta ett herrlag från division 4 och uppåt till serieseger i fotboll.

– Eftersom jag fortfarande får frågor och reaktioner så måste det väl betyda något för andra. Så jag försöker se det som något positivt, säger hon.

Då är året 2016. I en sport där smidighet är en dygd, där utveckling är ett måste och framåtrörelse krävs för att nå mål är påtryckta könsnormer fortfarande ett cementerat faktum. Elin Magnusson har börjat luckra upp en grundbult inom fotbollen: Att män tränar män.

– Kvinnliga ledare inom andra verksamheter är otroligt vanligt. Både lärare och chefer är ledare för män. Det borde inte vara några problem, säger hon

– När folk tycker att det är jättekonstigt och undrar hur jag klarar av det, då menar jag att det inte finns några garantier för att jag ska vara en bra fotbollstränare. Men det finns det ju inte för någon, säger Magnusson.

Det fanns ingen som kunde garantera succé för Elin Magnusson och för Yxhult. Ändå blev det så.

Med två omgångar kvar att spela i division 4 har laget säkrat ett avancemang till division 3. Per-Åke Åström blev matchjälte.

Han gjorde matchens enda mål 20 minuter in i den andra halvleken.

Resten blev en lång ångestladdad tillställning – fram till slutsignalen.

– Egentligen inte mer än vanligt. Vi har haft en massa uddamålsvinster, så ... jag vet inte om man vänjer sig med den känslan, men man känner igen den i varje fall, säger Magnusson och fortsätter:

– Jag är framförallt jätteglad för lagets skull. Det var många som var med förra året och var med om att åka ur trean. Också för den sakens skull, och för föreningen är jag jätteglad att jag får vara med om att göra något sådant här.

Bakom varje framgångsrik man, står en stark kvinna heter ordspråket sprunget ur en dammig, mossig tid.

Elin Magnusson har visat att det i fotbollen är dags att kvinnor går bredvid – och framför.