Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Majblomman säljs av skolbarn i Hällefors och Grythyttan

På torsdag 12 april går startskottet får årets försäljning av majblommor. Grundskoleelever i Hällefors och Grythyttan ger sig då ut på fältet.

Annons

Det är över hundra år sedan Beda Hallberg skapade den första majblomman i syfte att hjälpa barn i Sverige. I dag är Majblommans riksförbund den största barnhjälporganisationen i landet. Målet med verksamheten är att alla barn ska få vara med och dela gemenskap med kamrater i skola och på fritid.

I verksamheten är barnen själva en viktig kugge. Runt om i landet säljer barn majblommor för att samla in pengar. I Hällefors är det tre klasser i årskurs 4 samt årskurs 5 i Grythyttan sköter försäljningen. De startar uppdraget den 12 april.

Förra året sålde elever i Hällefors kommun blommor för totalt runt 50 000 kronor berättar Maria Gustavsson i den lokala Majblommeföreningen.

– Större delen av summan går tillbaka till den lokala föreningen, pengar som sedan delas ut i bidrag till barn i kommunen som behöver. Bidrag som hjälper barn att exempelvis kunna vara med i olika aktiviteter, säger Maria.

Majblommans riksförbund jobbar också med att informera om barns villkor samt stödjer forskningsprojekt för att förbättra barns livsvillkor.

Årets blomma är designad av Elina Hall, 12 år från Göteborg. Hon har inspirerats av humlan och gett blomman färgerna guld, svart och pärlemor.