Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maktsamlingen i EU undergräver demokratin

Replik

Lars Ströman tar i årets första ledare i Nerikes Allehanda upp EU, i vilket Sverige nu varit medlem i 25 år. I artikeln motiverar han Sveriges deltagande och EU:s värde. Håller med i mycket. Lars Ströman pekar bland annat på vikten av att EU blir starkare/effektivare i ett antal avseenden. Emellertid är frågan så mycket större än så. Den stora frågan är inom vilka områden det ska ske.

Jag skrev redan i gymnasiet en uppsats om värdet med EEC, EU:s föregångare, och har alltid varit positiv till internationellt samarbete. När det gäller EU handlar det i första hand om att säkra freden, om handelsutbyte, om en så fri arbetsmarknad och så fria, inre gränser som möjligt samt om att gemensamt arbeta mot internationell brottslighet.

Krafterna är emellertid starka för att hela tiden utveckla EU:s domäner till att till exempel omfatta sociala system, skattesystem, försvarsmakt och en gemensam president där länderna utgör en federation som i USA.

I grunden handlar det om vår demokrati ska överleva eller inte.

Även om jag för många år sedan funderade även över detta, har jag för länge sedan övergivit tanken. Märker tyvärr att det är alltför många politiker som i första hand strävar efter ökad makt och egna förmåner. Både i deras tankebanor och i hela EU:s svällande byråkrati undermineras nationerna, dess möjlighet till inflytande och därmed människors möjlighet att påverka sin tillvaro och sina liv. I grunden handlar det om vår demokrati ska överleva eller inte. Åtminstone i sådan skepnad att den kan göra anspråk på att vara något annat än en pappersprodukt.

Vi lever i en global värld. Det innebär att vi är beroende av varandra när det gäller kommunikation, handel, turism, forskning och i en massa andra avseenden. Vad utökade maktdomäner för EU och även FN och andra överstatliga organ innebär är emellertid globalism och det är något annat.

Globalism står för vilket politiskt ledarskap och vilket ekonomiskt system man vill ha. Med ohämmad globalism får man ett elitstyre som sakta men säkert underminerar nationalstaterna, människors inflytande och därmed demokratin.

Man kan göra jämförelsen med organisationer och företag. Ju större och mer multinationella de blir, ju större risk för att ledningen är så långt från kunderna och de anställda att man inte lyssnar på dem och kör över dem. Samma fenomen uppstår även när politiker skapar elitstyre långt ifrån sina uppdragsgivare.

Det skulle vara intressant om Lars Ströman utvecklar även dessa aspekter i en kommande ledare.

Göran Wickström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel