Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målaren som tar framoljefärgen på fritiden

Han fångar stämningarna genom ljus och skuggor. Rolf Petterssons intresse för att uttrycka sig i bild har han haft sedan barnsben.

Annons

När familjen bar iväg med hinkar i skogen för att plocka bär såg Rolf till att han hade papper och penna med sig. När andra fyllde sina ämbar fyllde han i stället sitt ark med diverse motiv, sittande på en stubbe.

Till yrket blev han senare målare, men färgen kan ju utnyttjas på så många fler sätt än att penslas och rollas på väggar och golv. På fritiden plockade Rolf fram helt andra penslar och underlag. Ett utrymme i källaren fick fungera som ateljé och där tillbringade han åtskilliga timmar.

Utifrån fotografier har Rolf återgivit ögonblick och stunder. Den egna familjen är förevigad i en mängd olika situationer. Rolf pekar på en tavla hemma i vardagsrummet.

– Det är min mor, svärmor och hustru. De sitter och fikar i trädgården.

Hustrun Mona nickar bekräftande och tillägger att det är så likt. Hon har själv fått stå modell för flera motiv genom åren.

Konsten har haft stor betydelse i Rolfs vardag. Inspirationen har han hämtat i sin nära omgivning, men även på resor i framför allt Norge. Landskapsmotiven och de lokala motiven har vuxit fram under penseln liksom bilder med hästar, kor och andra djur.

I sitt skapande har Rolf även ägnat sig åt träskulpturer. Han har tagit in tryck av träskulptören Axel Döderhultaren Petersson (1868-1925).

– Flertalet är i al eftersom det är lättarbetat, förklarar Rolf och visar gubbar, gummor och barn i olika positioner.

Detaljrikedomen och uttrycksfullheten i figurerna är stor, trots det lite grovhuggna.

Genom åren har det blivit en hel del utställningar, främst med oljemålningarna. Rolf har haft kontakter med Länsmuseet i Örebro, Konstfrämjandet i Örebro och en rad olika kommuner.

– Kungen, Carl XVI Gustav, fick en av Rolfs tavlor i gåva av Hällefors kommun när han var på besök i Loka för många år sedan, berättar Mona.

Något större intresse för uppmärksamhet har inte Rolf. Han är blygsam och lite tillbakadragen. Däremot visar han gärna sina tavlor och tycker det är roligt när de uppskattas.

I november finns hans verk i Hällefors biblioteks konsthall.

Annons