Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måleri och teckningar i ny utställning

Från parlamentet i Bryssel till Hallsbergs konsthall. Konstnären Hans Lif har haft en bred spännvidd på utställningsplatser senaste tiden.

Annons

Det var i samband med Sveriges EU-ordförandeskap som Hans Lif som en av tio konstnärer från Sverige ställde ut delar av sin konst i Bryssel. Något som han beskriver som en riktig ”fjäder i hatten” efter över 20 år som aktiv konstnär.

Men nu är platsen för flera av hans tavlor Hallsbergs konsthall. Hans Lif berättade en hel del för besökarna på lördagens vernissage om tankarna bakom sin konst, som ofta inspireras av det som omger honom.

– Plötsligt ser jag något och tänker wow- det där verkar roligt att jobba med.

Så kommer det sig att frun då hon skär ett blomkålshuvud i köket kan bli ombedd att ge bort ena halvan till sin make, som har med sig grönsaken under flera veckor i ateljén samtidigt som tre nya målningar växer fram. Även sönernas popcorn kom att bli avbildade, liksom matlådan med lammgryta.

– Grytan var så fin då jag tog ur den ur micron, så jag kände att jag var tvungen att måla av den. Sedan fick jag värma om den. Det var det värt, jag blev nöjd med målningen.

Förutom oljemålningar i färg finns flera teckningar från Saxnäs med på utställningen. Hans Lif hyrde en stuga där under en vecka i jakt på den svärta som uppstår under snösmältningen. På köpet blev det även en målning av ett björkpar som stod utanför stugan, och vars spretiga grenverk brer ut sig över den stora duken.

Hans Lif är född i Ådalsliden i Västerbotten, men sedan många år tillbaka bosatt i Stockholm. Han beskriver sin tillvaro som konstnär som en kämpig väg fylld av tvivel och önskar att de båda sönerna som nu är i övre tonåren tänker sig för både en och två gånger innan de som de säger nu vill följa i hans fotspår.

– Men samtidigt finns ju så klart lusten där. Det är den som driver på framåt och det är ett riktigt lyft de där perioderna då det flyter på bra. Konsten är mitt liv, så är det bara.

Utställningen på Hallsbergs konsthall pågår fram till och med 3 februari.