Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måltiden i fullt fokus

Begreppet Måltidsriket förstärks, samarbete mellan måltidsföretag främjas och förutsättningarna för etableraringen av Aptitum förbättras.

I juli beslutade jordbruksverket att stödja Måltidsriket ekonomisk förening med 3,5 miljoner kronor genom Landsbygdsprogrammet och satsningen Sverige det nya matlandet. Den nyanställde projektledaren, Ingrid Hermansson, har nu många uppgifter och målsättningar att arbeta med.

– I stort handlar det om att skapa fler möjligheter till samverkan mellan måltidsföretag och organisationer och att Måltidsriket som begrepp etableras och fylls med måltidsupplevelser.

Ambassadmåltider

Ingrid har läst på Restauranghögskolan. Examensarbetet undersökte hur svenska ambassadsmåltider i utlandet överensstämde med regeringens vision om matlandet Sverige. Det stämde inte så bra, bland annat har ambassaderna svårt att finna svenska råvaror utomlands.

– Mat och måltid är starka kultur- och historiebärare, vi förmedlar mycket genom måltiden, till exempel en nationell identitet. Sverige har stora möjligheter att bli det nya matlandet i Europa men då är det viktigt att komma ihåg att ambassaderna är Sveriges fönster utåt.

Här kan det till exempel finnas potential för produkter från Måltidsriket att hitta vägen till ambassadernas matbord.

Medlemsträff

En medlemsträff sker den andra oktober och medlemmarnas behov och förväntningar ska sammanställas. Ambitionen är att skapa en bas för framtida måltidssatsningar i regionen.

– Viktigt för kontinuiteten är att arbetet kan fortsätta efter projekttiden, men då krävs en långsiktig finansieringslösning.

Satsningen på det framtida måltidsmuseet i Grythyttan, Aptitum, finns också med på agendan. Till årets måltidsgala/konferens den 29-30 oktober är temat just visionen om Aptitum.