Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måltidsmuseum eller industrilokal? Snabbt beslut krävs om fastighet på Lokavägen

Det kommunala bolaget AB Måltidsupplevelser läggs ner. Nu måste en lösning hittas för framtiden för den kommunägda industrifastigheten där Carl Jan Granqvist vill placera måltidsmuseet Aptitum.

Måltidsupplevelser är ett helägt kommunalt bolag för projekt och verksamhet med måltidsanknytning. De senaste åren har bolaget inte haft någon verksamhet. Att bara låta bolaget vila kostar pengar. Därför ska bolaget likvideras, alltså läggas ned.

Bolaget har varit till salu en tid, likaså bolagsnamnet Måltidsupplevelser. Men ingen försäljning har kunnat ske varför likvidation nu sker. Den ska gälla från den 1 januari 2011.

Nästa stora beslut för politikerna att fatta, som berör såväl kommunens strategisatsningar på måltid som dess näringslivspolitik, är vad som ska ske med industrifastigheten vid Lokavägen i Grythyttan.

Kommunalt bolag ägare

Huset ägs av ett kommunalt fastighetsbolag. I dag finns flera företag i byggnaden. Dessutom har Carl Jan Granqvist visionen om att Aptitum ska inhysas i industrihuset.

En försäljning undersöks. Anbud har inkommit på fastigheten tidigare. Swedecote bjöd 5,5 miljoner kronor, stiftelsen Måltidsupplevelser 5,0 miljoner och företaget GMT 3,0 miljoner.

”Mycket svårt beslut”

– Det är ett mycket svårt beslut vi måste ta. Risken är stor att vad vi än beslutar, måltidsmuseum eller företagen, så finns det förlorare. Och kommunen riskerar att bli förlorare vad vi än bestämmer. Men vi kan inte skjuta på beslutet hur länge som helst heller, säger Mats Runqvist (HOB).

– Vi kan bestämma oss för att sälja med fri prövningsrätt eller så säljer vi inte alls. Men företagen måste få vårt beslut så att de får lugn och ro och kan planera framtiden.

Runqvist vill inte säga vilken lösning han förordar, men säger att drömscenariet vore att Aptitum kunde byggas från grunden på en helt annan fastighet i stället.

Ritha Sörling (S) framhåller också vikten av en bred lösning i frågan.

– Det får inte bli antingen eller. Vi har inte råd att tappa varken företagen i huset eller måltidsmuseet, säger Sörling.

FAKTA:

Efter att företaget Grythyttan Logistik gick i konkurs 2007 har kommunen varit ensam ägare av fastighetsbolaget Grythyttan 56:2 Förvaltnings AB och industrifastigheten där verksamheten var lokaliserad.

Sedan dess har bolaget redovisat miljonunderskott. Bolaget beräknas ha skulder på cirka 11 miljoner kronor och ett bokfört värde på 9,1 miljoner kronor. Enligt en extern värdering är fastigheten värd 4,5 miljoner kronor.

Underskottet i AB Måltidsupplevelser var efter årets åtta första månader 43 000 kronor plus att bolaget har en osäker fordran på 246 900 kronor.