Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man är till besvär när man söker vård"

Siv Öhman, 61 år, har tappat förtroende för sin vårdcentral. När hon fruktadet en leverskada fanns inga läkare som kunde utreda det. I stället hänvisades hon till en privat mottagning.

Siv Öhman är själv sjuksköterska. När hon skulle välja vårdcentral var hon noga med att hitta en hon tyckte om och kunde lita på. Valet föll på Örebro läns landstings mest nyöppnade vårdcentral, nybyggda Ängen på Ladugårdsängen.

– Jag gillade Ängens filosofi med en helhetssyn på människan, berättar Siv.

Eftersom hon har dåliga erfarenheter av vården sedan hennes mamma var sjuk och dog för några år sedan, ville hon välja en vårdcentral som hon kände tänkte lite extra på de äldre patienterna.

– Kontinuiteten är speciellt viktig för mig, till exempel att man som patient får träffa samma läkare och slipper upprepa allt för nya läkare, säger hon.

Första kontakten med Ängen var positiv, men vid andra kontakten fick Siv inte träffa samma läkare.

– Jag reagerade på det, men tänkte att det var okej, eftersom det är läkarbrist. Jag vet ju det, säger hon.

Förra veckan beslutade sig Siv för att ta en tredje kontakt. Hon hade haft en molande värk i magen länge och ville ha det utrett.

När Siv ringde upp fick hon ett besked som först gjorde henne häpen och sedan ordentligt besviken: På grund av läkarbrist blev hon hänvisad vidare för undersökning till privata mottagningen Österpraktiken.

– Jag känner att det inte alls blev bra för mig som patient. Jag blev inte utredd som jag ville, säger Siv, och fortsätter:

– En stark känsla är att man är till besvär när man söker vård.

Siv Öhman arbetar som nattsjuksköterska hos Örebro kommun.

– Vi sjuksköterskor får ofta informera våra patienter om vilka rättigheter de har och vilka skyldigheter vi i vården har. Nu när jag själv söker hjälp som patient känner jag att jag inte har några rättigheter alls och att det är svårt att göra något åt det.

Siv Öhman vänder sig till NA för att hon trots allt inte bara vill låta händelsen passera förbi.

– Jag vill slå larm om läkarbristen och berätta hur den drabbat mig, säger hon och fortsätter:

– Förr tänkte jag inte på hur det skulle vara att bli gammal. Nu när detta hänt har jag börjat oroa mig för hur det kommer att bli i framtiden.

Ängens verksamhetschef Carine Norström bekräftar att vårdcentralen lider brist på läkare:

– Just nu finns en brist på grund av sjukdom, barna- födande och ett glapp i tillgången på läkare under utbildning, säger hon.