Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män begår brott – men det får man väl inte säga?

 
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i”.

Så inledde Örebropolisen Peter Springare ett inlägg på Facebook. Precis som inledningen signalerar, följde sedan ett långt inlägg där han redogjorde för ”sanningen”. Det vill säga den "alternativa sanning" som media och etablissemang ofta anklagas för att mörka: Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, Brottsförebyggande rådet (Brå) och ”andra vänstervridna kriminologer” förvrider statistiken. ”Våra pensionärer går på knäna”, "skolan är ett enda kaos", ”sjukvården är ett inferno”, argumenterar Peter Springare och mellan raderna anas en systemkollaps. Hans ”invandringskritiska” inlägg följer ett vid det här laget välkänt mönster: påståendet att ingen törs eller vill torgföra anledningen till krisen.

Läs också:

Efter rapporteringen om Springare – dödshot och hatattack mot journalister på NA

För pluskunder och prenumeranter:

[+] En hatvåg över NA:s redaktion – nu polisanmäls hotet mot en av medarbetarna

Föga förvånande har inlägget fått stor spridning i sociala medier. Hans agerande kan komma att prövas rättsligt och en stödgrupp för Springare har skapats på Facebook, som i skrivande stund har strax över 20 000 medlemmar. Under helgen har hans inlägg dessutom citerats och uppmärksammats av diverse rasistsajter i olika delar av Europa, där han presenteras som den modige "sanningssägaren".

Återigen: Den nötta och välkända bilden av ett Sverige i förfall stämmer inte. Sveriges statsskuld hör till Europas lägsta. Vi har högst sysselsättning i Europa och medellivslängden slår nya rekord för både män och kvinnor. På 60-talet gick det 1060 invånare på varje läkare. I dag är det 292. Två internationella mätningar har visat att skolans resultat är på väg att vända uppåt, efter år av omfattande reformer. Men pensionärerna då? Tja, enligt Swedbank ökade levnadsstandarden för ett par med inkomstpension med åtta procent mellan 2005 och 2015. Under samma period ökade levnadsstandarden för en garantipensionär med 16 procent.

Varför påpekar Peter Springare inte det faktum att det är sex gånger högre risk att en socialbidragstagare misstänks för brott, jämfört med andra? Det är dessutom 3,5 gånger större risk att en man misstänks för brott, jämfört med en kvinna.

Peter Springare utnyttjar sin yrkesroll och ställning för att sprida en felaktig bild av Sverige och rena konspirationsteorier. Det har han rätt att göra. Våra grundlagar gäller även för poliser. Men det betyder inte att vi andra ska låta hans missvisande påståenden stå oemotsagda.

För när vi ändå är inne på statistik: Det stämmer att utrikesfödda har 2,5 gånger större risk att begå brott, jämfört med inrikes födda, enligt en studie gjord av Brå 2005. Men precis som kriminologen Jerzy Sarnecki påpekar, så handlar det snarare om socioekonomiska förhållanden som uppväxt, arbetslöshet, utbildning, kön och ålder. Varför påpekar Peter Springare inte det faktum att det är sex gånger högre risk att en socialbidragstagare misstänks för brott, jämfört med andra? Det är dessutom 3,5 gånger större risk att en man misstänks för brott, jämfört med en kvinna. Så varför reagerar inte Springare på den manliga överrepresentationen?

Se också tv-inslaget: Springare om: ► Stödet i sociala medier ► Mötet med cheferna ► Löftet om fler Facebook-inlägg

Läs också:

[+] Springare efter omdebatterade inlägget på Facebook: "Jag kommer fortsätta skriva"

[+] Polischef: "Vi har fortsatt förtroende för Springare"

Kända polisprofilen från Örebro anmäls efter hätskt inlägg på Facebook

[+] Yttrandefrihetsexpert försvarar Peter Springare: ”Han borde inte anmälas”

Efter Facebookinlägget – självklart för NA att namnge Springare

► Alla artiklar på na.se om Peter Springare hittar du här.