Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man borde tjära honom"

”Man borde tjära honom och sätta ut honom på torget så att alla kan se”. Så sa en polis till NA-journalister om den misstänkta våldtäktsmannen. I allra högsta grad olämpligt, anser länspolismästare Kalle Wallin.

Kalle Wallin befinner sig på tåget från Göteborg när NA ringer och läser upp kommentaren för honom.

– Jag blir förvånad över att någon uttrycker sig så. Vi är inne i en känslig utredning nu. Vi har hittat en misstänkt för de här brotten och måste ha en professionell inställning till vad vi säger och gör.

Kalle Wallin kommer nu att undersöka förhållandena kring kommentaren, men inte ta reda på vem står bakom den.

– Jag är väl insatt i meddelarfriheten. Men jag kommer att kommunicera med personalen om att det är viktigt att vi uppträder professionellt och att vi håller oss till vår värdegrund.

Medierättsjuristen Jeanette Gustafsdotter är starkt kritisk till den rådande häxjakt där misstänkta brottslingar hängs ut på nätet före rättegång.

– Det är farligt att sprida sådana uppgifter, särskilt i ett tidigt stadie, säger hon.

Jeanette Gustafsdotter menar att det rättsligt är svårt att agera mot spridningen och hon ser ingen lösning i nuläget.

– Det handlar även om att skydda anhöriga till misstänkta och dömda, säger hon.

Hon säger sig ha förståelse för örebroarnas ilska men vädjar till försiktighet och att rättsprocessen måste respekteras. Hon oroas av den hätska stämning som råder på nätet.

– Det är som medeltidens lynchmobb, som skampålen på torget där man spottade på personer som inte dömts.