Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man måste ha inkomst för egen lägenhet"

Ulrika Staaf är enhetschef på mottagningsenheten för försörjningsstöd på Örebro kommun.

Hon påpekar att hon inte kan uttala sig om det enskilda fallet men håller med om att föräldrar bara är försörjningsskyldiga som längst till barnet fyller 21 år. Men samtidigt får man inte socialbidrag till boende förrän man blivit 25. Vilket gör att unga vuxna utan inkomst ändå måste bo kvar och försörjas av sina föräldrar.

– Man måste ha en egen inkomst för att ha egen lägenhet. Annars skulle varenda ungdom vilja ha en egen lägenhet och det kan vi inte gå in och ge alla, säger hon. Det är ett politiskt beslut som tagits i vår nämnd sedan flera år tillbaka. Om det inte finns synnerliga skäl, förstås.

Vad skulle det kunna vara för skäl?

– Det kan vara sociala skäl, som att föräldern är missbrukare, eller liknande.

Att man är gravid och vill ha ett eget hem är inte skäl nog?

– Hur det är i just i det här fallet kan jag inte svara på, men generellt finns det jättemånga gravida som inte kan flytta hemifrån. Många tycker det är en mänsklig rättighet att ha en egen lägenhet trots att man är under 25 år men vi kan inte gå in och ordna boende åt alla.