Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska gå till vänster på en gång- och cykelbana

Cykelmarodörerna, som inte sällan uppenbarligen hatar både bilister och gående, kan komma farande på alla gångbanor genom Stadsparken i Örebro. När de cyklar på den gemensamma gång- och cykelbanan längs Svartån, ökas ofta farten ytterligare och fotgängarna får se upp, speciellt vid de tillfällen det är många människor ute och risken för kollisioner är uppenbar.

Det är flera gånger en sådan cyklist skrikit till mig att jag ska gå på höger sida och inte till vänster, när jag är ute med vår hund. Det kanske vore på sin plats att dessa självutnämnda trafikpoliser läser Transportstyrelsens information om trafikreglerna: ”Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana.” Inga regler om höger eller vänster finns för gångbanor.

Det verkar som om man för en del cyklister behöver förklara att man som fotgängare varken har backspeglar eller ögon i nacken. Som tur är finns det ändå många trevliga cyklister som visar hänsyn, cyklar försiktigt bland alla gående och varnar med cykelklocka när de närmar sig bakifrån.

Naturligtvis bör även de gående läsa detta om de är rädda om sitt liv. Speciellt gäller det när det möter aggressiva cyklister. Tur jag har lilla Nova med mig, en Chihuahua, som kan försvara mig om de också tänker slåss.

Göran Wickström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel