Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många är direkt olämpliga som bilförare – inför tester var femte år!

Läser lite då och då om bilister som tycker andra kör för fort, och inte är lämpliga att ha sitt körkort kvar. För det första kör vissa efter bilens hastighetsmätare vilken inte brukar visa rätt hastighet, medan andra kör efter sin GPS som visar betydligt rättare hastighet. Redan där kan det skilja 10 km vid 80 km/tim. Detta skapar onödigs irritationer, då var och en tror att den har rätt.

Men när det gäller indragning av körkort, då borde vi ha prövning av alla körkort med jämna mellanrum som det är i vissa andra länder. Här lever vi fortfarande i en trafik där många är glada för att bilen gått igenom bilprovning. Vi ska väl vara glada för att få bilen kontrollerade av någon som inte har ekonomiska intressen av att hitta fel på bilen. Och hur var bilarnas funktion före bilprovningen började? Vem vill möta dåliga bilar i trafiken? Och vad hjälper det att bilen är bra när föraren är olämplig att framföra bilen?

Vissa delstater i USA har väl haft prövning på alla körkort under 70 års tid nu. Många här i Sverige blir livrädda när det nämns prövning av kunskaperna i trafiken, medan andra tycker att det kan börja vid viss ålder. Personligen tror jag det behövs för alla, inte minst för nysvenskar som har sitt körkort från andra omständigheter. Om vi får läsa på nya trafikregler lite vart femte år, skulle det vara så farligt? I dag finns det många som är direkt olämpliga som förare, vissa har bara körkortet som leg. Körkortsprövning borde införts samtidigt som bilprovningen började. Varför har vi inte det nu? Kan det vara så enkelt att inget parti vågar lyfta frågan för de är rädda för att tappa röster. Eller saknas ekonomiskt intresse? Låt trafiksäkerheten bli viktigast.

Rune Jakobsson

Hökerum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel