Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många av dem är varken ensamma, flyktingar eller barn

Lars Ströman tar upp frågan om de ”ensamkommande flyktingbarnen”, som de kallas. Det får sägas att det är positivt att frågan nu över huvud taget diskuteras ur ett, åtminstone ibland, kritiskt perspektiv. För inte så länge sedan var synen på dessa ”ensamkommande” närmast unisont okritiskt, trots allt som pekade på att även denna väg in i Sverige missbrukades och fuskades med, som så ofta inom invandringsindustrin.

De redovisade fakta som Ströman tar upp är intressant och det är såklart viktigt med urvalet när man diskuterar statistik. Men den sammantagna bilden kvarstår, vilket statistik, vittnesmål och till och med mediarapportering tydligt visar.

Om vi börjar med befintlig statistik:

Rapporten som Ströman själv refererar till från Norge från 2009 visade alltså att bara 7,7 procent av de som testades hade en korrekt ålder. Tittar man på hela urvalet av de totala asylansökningarna från folk under 18 år, 1 300 stycken, avslöjades hela en femtedel att ha ljugit .

Året efter, år 2010, genomgick 600 personer åldersundersökning i Norge. 289 av dessa personer, eller 48 procent, bedömdes då vara 18 år eller äldre.

I Danmark genomfördes år 2009 120 åldersundersökningar där 73 procent av de undersökta bedömdes vara 18 år eller äldre.

Av de 83 åldersundersökningar som genomfördes på asylsökande i Finland 2010 bedömdes 50 vara över 18 år.

Under 2011 testades 246 unga asylsökande i Belgien som påstod sig vara minderåriga. Av dessa var 166 (72 procent) vuxna. Drygt 840 barn och ungdomar sökte asyl i Belgien under årets första fem månader. Alltså ljög minst 20 procent av dem.

Under perioden 1 maj – 31 augusti 2013 kom 1 206 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Av dessa åldersbeprövade Migrationsverket endast 134 stycken, och 116 av dessa bedömdes vara över 18 år (86 procent). Ingen av dessa bedömdes utifrån tandröntgen.

Några exempel på vittnesmål om detta.

SR (12/9 2011): ”För de kommuner som tar emot är det ett känt problem att Migrationsverkets utredningar om åldern ofta är felaktig. Efter att ha pratat med sex av länets kommuner som tar emot ensamkommande flyktigbarn och ungdomar är bilden entydig. Det är ofta som de ansvariga för verksamheten upplever att de som fått plats är över 18 år, vilket är den övre gränsen för om man får plats eller inte.”

SR (7/4 2010): ”Ensamkommande flyktingbarn är inte alltid barn, utan i själva verket äldre. Det uppger personer som har sökt och fått uppehållstillstånd, och personal och enhetschefer för flera boenden.”

En handläggare på Migrationsverket (Merit Wagers blogg 30/ 2009): ” Det här med Migrationsverkets barnhantering är rena tramset. Dessa barn hittar nämligen så gott som alltid sina föräldrar och andra släktingar så snart de har fått Put (permanent uppehållstillstånd). Och om de inte är barn utan vuxna så väntar de bara en tid och sedan visar de sin rätta identitet.”

Listan kan göras lång. Vad som står bortom allt tvivel är behovet av ålderstester vilket SD:s motion handlar om. Migrationsverkets policy att ”hellre fria än fälla” förstärker detta ytterligare.

Dessutom visar statistik från Rut (riksdagens utredningstjänst) att det sker en ansenlig del anhöriginvandring till de som media kommit att benämna som ”ensamkommande”. Till exempel kom det in 1 023 anhörigansökningar 2010 på anknytning till en så kallad ”ensamkommande” och endast 90 av de 1 285 som beviljades asyl var riktiga flyktingar.

Den sammantagna bilden blir därför att de som media så propagandistiskt benämner ”ensamkommande flyktingbarn” i hög utsträckning troligen varken är ensamma, flyktingar eller barn.

Denna bluff måste synas, propagandaordet måste sluta användas och fusket måste stoppas omgående.

KENT EKEROTH

Riksdagsledamot (SD)

JONAS MILLARD

Ordförande SD Örebro län

Fotnot. Här nedan redovisas källhänvisningar kopplade till debattartikeln. Lars Ströman svarar också SD-skribenterna i en ledarkrönika här bredvid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel