Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många boende i Dalkarlsberg överraskade över att granaten var skarp

 
Granaten i Dalkarlsberg
Visa alla artiklar

Den stora granaten som legat vid Herrgården i Dalkarlsberg i 86 år visade sig vara fylld med sprängämnen.

Missa inga nyheter från na.se! Ladda ner vår nya app med geo-funktioner.

Se granaten sprängas i tv-inslaget

Vid 9-tiden på onsdagsmorgonen sprängdes granaten sönder av försvarets expert Frans Eriksson. Granaten delades men den sarkofag man byggt över den skadades och fylldes med så mycket rök och damm att det tog en lång stund innan han kunde ta sig in och se att granaten blivit oskadliggjord.

Beskedet om att faran var över gavs av major Gary Campbell till alla de bybor som väntat i Vikers församlingshem. Han fick en varm och lättad applåd och var mycket nöjd med utgången av operationen.

– Det har gått fantastiskt bra. Granaten är delad. Vi har kunnat se att den innehöll sprängämnen, men vi har däremot inte kunnat hitta något tändrör, berättade Gary Campbell.

Många boende i Dalkarlsberg blev överraskade över beskedet att granaten inte alls varit så ofarlig som man trott i alla år. Den har flyttats ganska bryskt fram och tillbaka flera gånger under åren och många barn har lekt på den. Att den faktiskt innehöll sprängmedel gör ju inte heller mysteriet omkring den mindre.

Se också: Här kan du se hela direktsändingen i repris

– Vi har ju möjlighet att undersöka den närmare nu när den är ofarlig att hantera, säger Gary Campbell. Men det är ändå inte säkert att vi kan hitta alla svar om var den kommer ifrån. Jag är dock ganska säker på att den rör sig om en prototyp som aldrig kommit i produktion för militärt bruk, menar han.

Frans Eriksson som utförde själva sprängningen, var inte överraskad över att den var skarp.

– Nej, det är ju något vi alltid måste räkna med, säger han.

Nu återstår saneringen av platsen där granaten sprängdes och att gräva igen alla de skyddsdiken som grävts upp framför husen i närheten. Sedan kan livet i Dalkarlsberg återgå det normala igen.