Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många har valt fiber i Hackvad och Via

De flesta av hushållen i Hackvad och Via har anslutit sig till bredbandsfiber. Nu är det dags att välja operatör.

Under de senaste två åren har ett stort arbete ägt rum för att få boende att ansluta sig till fibernätet. Projektet som nu är klart har drivits tillsammans av Hackvads bygdeförening och Via byalag i samverkan med Lekebergs kommun och länsstyrelsen.

– Vi har haft två stormöten i kyrkskolan och har knackat dörr. Krister Lindgren som är ansvarig för fiberprojektet har lagt ner mycket tid på det här, berättar Klas Wetter, ordförande i Hackvads bygdeförening.

Av 213 möjliga hus har 159 gått med. Det motsvarar 75 procent av hushållen.

Hur känns det då?

– Jättebra, jag är väldigt glad och det känns som att det är okej att bo på landet. Man är med i samhället på ett annat sätt. De bredbandsuppkopplingar som finns över kopparnätet hänger inte med.

Klas Wetter förklarar att området som entreprenören har grävt i inte har varit helt lätt att bearbeta med många drumliner och därför har omvägar fått göras. I måndags hölls ett möte i en fullsatt kyrkskola med Telia som enda operatör som visade intresse av att informera på plats om sina tjänster. Krister Lindgren informerade därför samtidigt om vilka andra operatörer som finns för det öppna nät man ska ha in i de blinkande convertarna som nu sitter ute i stugorna.