Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många lockades till soligt firande av Hackvaddagen

Hackvaddagen, som firades för tredje året i söndags, blev en succé. Bakom festen stod Hackvads bygdeförening och Via byalag.

HACKVAD. Byn tornar uppe på de närkingska drumlinerna, det vill säga slättens strömlinjeformade kullar som skapats av inlandsisen. På planen utanför den gamla kyrkskolan arrangerades marknad med lokala hantverkare och jordbrukare, och bakluckeloppis. Med vacker utsikt över åkrarna arrangerades också en liten bilutställning, och från en scenvagn sjöng och spelade trubaduren Anders Edlund.

Det blev också en hemvändardag.

– Här har vi gått i skolan, sa tvillingarna Berit Andersson och Barbro Pettersson, båda födda Åhman. Vi bodde här i Glippsta tills vi flyttade till Vretstorp.

De minns att klasserna inte var så stora, och de som gick i ettan och tvåan fick sitta i lilla salen, medan de andra satt i stora klassrummet.

– Här stod katedern, mindes Barbro, när hon gick in i skolsalen för att fika.

Ewa Wetter guidade runt i kyrkan och dess omgivning. Hon visade den gamla kyrktuppen som ligger i sakristian, som klarade sig undan branden 1902, och dagens kyrktupp som spanar ut över slätten.

– Hackvads kyrka har vunnit andra pris i tidningen Lands tävling för grannaste kyrktupp, berättade hon.

Och visst blänkte det om tuppen, denna soliga söndag.

Arrangörerna Klas Wetter från Hackvad bygdeförening och Christer Lindgren från Via byalag var nöjda med dagen.

– Det här visar hur mycket vi har här. Och vi har haft fint väder alla tre åren, sa de.