Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många steg mot bättre vattenskydd i Hallsberg

Svar

... till insändaren ”Tveksam till Hallsbergs vattenskydd” i NA den 5 juni.

När förvaltningen uttalade sig om att det är skönt att ett långdraget ärende tar slut, så avsågs själva försäkringsprocesserna.

Det som hände 2015 var en stor händelse som drabbade många kommuninvånare hårt. Det satte även spår i kommunens driftpersonal och andra som arbetade hårt med att göra sitt bästa för att bistå i det akuta insatsarbetet. Jag har stor respekt för de drabbades situation och den oro som finns kvar i samband med ihållande regnperioder.

Att påstå att inga åtgärder har vidtagits sedan dess är dock felaktigt. Till exempel ökade Hallsbergs kommun takten när det gäller förnyelse av VA-ledningsnätet efter översvämningen 2015. I dag investeras 5 miljoner kronor per år mot tidigare 2-3 miljoner kronor. Det är nästan en fördubbling och det ökar gradvis kapaciteten på vårt ledningsnät.

Förvaltningen har också muddrat Rösättersbäcken och återställt Ralaåns profil så att de i dagsläget kan svälja högre vattenflöden.

Ett större projekt med Samsaladammen har utretts en tid, och nu efter sommaren inleds anläggandet. Det är ett projekt som är tänkt att fördröja dagvattnet.

Kapaciteten sattes på prov igen nu för ett par veckor sedan, när det åter kom mycket regn som skapade översvämningar på sina håll. Erfarenheten från 2015 gjorde att beredskapen var god och snabbare insatser i ett tidigare skede sattes in. Riskmedvetenheten sitter djupare rotad i vår organisation nu och de görs analyser och uppföljningar kontinuerligt i våra system för VA-verksamheten.

Tyvärr är arbetet tidskrävande och åtgärder måste vägas mot varandra för att inte någon annan ska drabbas negativt av de insatser som görs. Hallsbergs kommun arbetar dock långsiktigt med frågan, även i samarbete med angränsande kommuner, för att finna olika lösningar som tillsammans kan bidra till att säkra upp skyddet mot liknande händelser i framtiden.

Magnus Ribbing

förvaltningschef drift-och serviceförvaltningen i Hallsbergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel