Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville höra Ernst historia

– Det är kul att visa att jag inte är bara syrénberså och rabarberstånd, sa Ernst Kirchsteiger och bjöd in publiken i sin bakgrund, den som utgör klangbottnen i den han är.

Det var fullsatt till sista plats i teaterladan när Ernst Kirchsteiger stod på Stadras program på tisdagskvällen. Både lokalt folk och mer långväga fanns på plats för att höra honom berätta. 

Det blev en resa från förkrigstidens Polen med farföräldrarna. Hur hans mor bodde i ett skjul med farmor och en get, och resan därifrån till nunnekloster, giftermål och Österrike. Om hur modern, och mannen som skulle bli hans far, efter kriget hamnade i Sverige lockad av efterfrågan på arbetare.

Givetvis handlade det också om Degerfors där familjen blev väl omhändertagen men Ernst inte riktigt passade in med sina lederhosen och fel intressen.

- Varje högtid skulle jag ha de där byxorna, och ni kan tänka er hur jag såg ut, sa Ernst och visade med gester och lockade till skratt. 

– Tänk att jag blivit en symbol för svensk sommar, och julen. Det känns speciellt med tanke på mina polska och österrikiska rötter.

Den 150 personer stora publiken fick förutom Ernst även njuta av diktläsning av Magnus Wetterholm. Ett smakprov av diktläsningen finns i filmsnutten här intill.

Inledningsvis hölls även på initiativ av Stadras konstnärlige ledare en insamling till Bris, Barnens rätt i samhället, med utlottning av Ernst-bok och teaterbiljetter. Resultatet kommer att stå på Stadra hemsida.