Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ville skänka kläder

Rolf Sternlöf kommer med flera kassar avlagda kläder till EFS-kyrkans klädinsamling på torget i Askersund under lördagen.– Det här är jättebra. Att det finns personer som ser till att andra som behöver får saker.

Sedan snart 14 år tillbaka har Lasse Skogsén som är pastor i EFS-kyrkan i Askersund och hustrun Rigmor sett till att få iväg hjälpsändningar med kläder till barnhem på olika platser i Östeuropa, mest Ukraina och Rumänien.

Allt började med ett par arbetslösa kvinnor som satt i EFS-kyrkan och sydde kläder av tyg som skänkts dit. I samband med detta startade Lasse och Rigmor transporter på egen hand. Numera går de flesta transporterna via Pingstmissionens u-landshjälp som förmedlar till behövande via olika kristna församlingar.

– Det är mest damkläder och en hel del barnkläder. Och det är fina kläder så folk ska ha en eloge för det, säger Rigmor Skogsén.

För fyra år sedan inleddes ett samarbete med Adam Holmes och föreningen Askersund i centrum. För varje påse kläder som någon lämnar ges en rabattkupong som sedan gäller i vissa butiker under lördagen.

– Det är handlarna som ger en liten belöning. Och det är kul att det händer något i centrum. Under de här fyra åren har vi samlat in ungefär 200 kubikmeter kläder, säger Adam Holmes.

Vid senaste resan i januari följde några elever från gymnasiet i Hallsberg med Lasse Skogsén och fick själva uppleva hur det ser ut på barnhemmen i Ukraina. Barnen är dåligt klädda och fastigheterna är dåligt underhållna. Myndigheterna i Ukraina satsar inte på barnen förklarar Lasse Skogsén

– Gymnasieeleverna vill gärna åka tillbaka som volontärer i sommar.