Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mannen bakom asylboendet

Mannen bakom asylboendet i Gärdshyttan utanför Askersund och i Ställdalen, Jim Hoppe, dömdes nyligen för bokföringsbrott och har personliga skatteskulder på närmare en halv miljon kronor. Hoppe har dessutom två färska konkurser bakom sig.

På onsdagskvällen lade en entreprenör ned allt renoveringsarbete vid Gärdshyttan och Ritas Hotell i Ställdalen sedan en utlovad betalning inte kommit. Firman har krav på 120 000 kronor och börjar tvivla på att få betalt.

Jim Hoppe skrev kontrakt med Migrationsverket om korttids-boende på Ritas Hotell i Ställdalen så sent som för någon vecka sedan. Det handlar om 100 platser under fyra månader.

Erbjöd korttidsboende

I förra veckan kontaktade Hoppe Migrationsverket och erbjöd korttidsboende i Gärdshyttan söder om Askersund. Det handlar om 250 platser under tre månader till att börja med.

Platserna blev fullt utnyttjade under onsdagen. En del av de asylsökande inkvarteras på ett vandrarhem i väntan på att renoveringen ska bli klar.

NA har försökt få klarhet i vilka krav Migrationsverket ställer på sina avtalsparter och hur belastande en tvivelaktig handel och vandel är. Vi har inte fått någon kontakt.

Tolle Furegård, enhetschef för Migrationsverket i Örebro, säger sig inte veta något om Hoppes tvivelaktiga ekonomiska bakgrund men har inte haft med upphandlingen att göra.

– Jag är övertygad om att Jim Hoppe tjänar bra med pengar på den här verksamheten. Men han jobbar som sjutton och den verksamhet han driver på Västkusten fungerar väldigt bra.

Hoppe driver sedan ett år tillbaka ett korttidsboende i Munkedal.

Eget boende

Tolle Furegård beskriver en allt mera pressad situation för Migrationsverket med akut brist på bostäder för asylsökande.

Tidigare ordnade asylsökande eget boende i 60 procent av fallen, hos släkt och vänner. Den andelen är nu nere i 40 procent vilket ökar kravet på Migrationsverket att hitta bostäder. 20 procent på 19 000 asylsökande blir en hel del bostäder.

Utflödet ur systemet har blivit trögare. Folk som beviljats uppehållstillstånd får vänta allt längre på kommunplacering på grund av bostadsbristen. 2 000 personer tar upp plats på korttidsboende i väntan på bostad.

Dessutom har antalet asylsökande ökat markant de senaste veckorna, från 400-500 i snitt per vecka till 700.

Ger det här extremt pressade läget utrymme för lycksökare?

– Nja, jo det gör det naturligtvis, inser Tolle Furegård, som dock inte vill räkna Jim Hoppe till den kategorin.

– Han har gjort ett gott intryck och arbetat hårt för att få Gärdshyttan i ordning. Jag tycker han lyckats bra.

Om vissa asylsökandes klagomål säger Furegård:

– Vi erbjuder tak över huvudet och mat. Man får det man söker, skydd från förföljelse och tortyr. Men vissa asylsökande har läst Amerikabrevet och kommer hit med höga förväntningar på ett bättre liv, och de kan bli besvikna.

När Tolle Furegård först inspekterade Gärdshyttan reagerade han på att det ligger isolerat. Men han tycker att problemet lösts på ett godtagbart sätt genom att Hoppe ordnar dagliga transporter så att de boende tar sig in till Askersund.

Hur nöjd är du med inkvarteringen i Gärdshyttan?

– Jag behöver lägenheter. Punkt. Problem uppstår hela tiden, sådan är vår bistra verklighet.