Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människan är ovärdeling

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Nu (läs tisdag) snöar det mycket lätt på flera håll i landet, främst över Östersjölandskapen. Det är så små mängder att det inte uppmärksammats i väderprognosen, i alla fall inte den som kommer direkt ur beräkningsmodellen. Det är bl.a. därför vi meteorologer i prognostjänst är så viktiga.

Om vi ser många år bakåt, var det många meteorologistuderande som var oroliga att det inte skulle finnas tillräckligt många tjänster att fylla ut i och med att datormodellerna ständigt blev så mycket bättre. De prognosberäkningar vi får av datorn är mycket bra men den mänskliga bedömningen är ovärderlig. Som idag, prognosen har mycket moln över östra Götaland och östra Svealand men inget snöfall.

Vi meteorologer ser på morgonen att det lokalt kommer in snö med den ostliga vinden från havet och lägger till det i eftermiddagsprognosen. Vi noterar också att vi har ungefär samma väderläge imorgon, kanske också i övermorgon och lägger in lätt snöfall i prognosen även för dessa dagar.