Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människors dåd lyft fram ur skuggan

Marte MicheletDet största brottet Översättning: Jan StolpeBonniers

Annons

DOKUMENT. Marte Michelet tar i sin formidabla bok ”Det största brottet - om offer och gärningsmän i den norska Förintelsen” strid mot den tystnad som leder till glömska.

Omkring 40 procent av de norska judarna utrotades i samband med andra världskriget. Ändå finns det inga fotografier som dokumenterar aktioner mot norska judar och hur de arresterades och misshandlades.

Det enda fotografi som Marte Michelet har hittat visar människor som står vid kajen i Oslo i november 1942 med ryggarna mot kameran och ansiktena vända mot fraktfartyget Donau lastat med judar på väg mot Auschwitz och döden.

Sammanlagt deporterades 772 judar från Norge under kriget, av dessa överlevde 34.

I Donaus lastrum fanns exempelvis Sara och Benzel Braude och deras söner Isak och Harry. De unga männen var födda i Norge, medan föräldrarna kom dit som flyktingar från Litauen i början av 1900-talet.

Marte Michelet synliggör arbetarfamiljens Braudes vardag och berättar om brodern Charles, som var Norges bästa boxare i flugvikt, och internerades i ett norskt läger medan systern Helene lyckades ta sig till Sverige.

Hon berättar även om gärningsmännen och lyfter fram motståndskämpar som dödades i sina försök att undsätta folkmordets offer. Och påpekar att judarna som deporterades ifrån Norge och dödades av nazisterna inte blev någon del av den norska historien utan att deras öde ”blev en berättelse om ett främmande folk, tyskarna, som kom till Norge och försökte utplåna ett annat främmande folk, judarna”. Redan i Norges första grundlag från 1814 förbjöds för övrigt judar att komma in i landet.

Överklasspojken Stian Bech junior som kallade sig själv ”Norges värsta nazist” motsäger dessutom Hannah Arendts tankar om ”den banala ondskan”. Alltså att det huvudsakligen var byråkrater, som ”bara” lydde order som möjliggjorde förintelsen. Bech hade tjänstgjort i 1. SS-brigade, en av fler specialenheter som var direkt underställda Himmler och metodiskt och i stor skala tog livet av såväl män, kvinnor, barn och gamla i Ukraina. Han visste vad judeutrotningen innebar, precis som många andra ledande norska nazister.

Marte Michelet har gjort ett gediget forskningsarbete och får hittills okända människor att framträda ur det fördoldas skuggor. Samtidigt som hon med journalistisk skärpa skapat en skildring med hög spänningsfaktor, från första sidan till sista.